A face in the crowd (1957) (Α/Μ)


Ελληνικός τίτλος: Μια μορφή μέσα στο πλήθος

Δραματική ταινία της Warner, σε σκηνοθεσία Ηλία Καζάν, με τους Άντυ Γκρίφιθ, Πατρίσια Νηλ, Άντονυ Φραντσιόζα, Γουώλτερ Ματάου, Λη Ρέμικ. 

Ένας περιπλανώμενος και αρκούντως μπεκρής περιπλανώμενος μουσικός στο Αρκάνσας πιάνει δουλειά σε έναν τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό. Είναι τέτοια η αίσθηση που δημιουργεί ο αυθορμητισμός και το πηγαίο επικοινωνιακό του ταλέντο που χωρίς να περάσει καιρός η εκπομπή του γίνεται τηλεοπτική και στη συνέχεια μεταδίδεται σε εθνικό δίκτυο. Μόνο που όσο μεγαλώνει η φήμη του, τόσο ο ίδιος διψάει για περισσότερη, με αποτέλεσμα ακόμα και οι κοντινοί του άνθρωποι που πίστεψαν σε αυτόν και τον βοήθησαν να αναρωτιούνται πλέον μήπως ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος. 

Επιτομή του χώρου των ΜΜΕ, και μάλιστα από το μακρινό 1957, όταν ήδη στις ΗΠΑ το τρίπτυχο "μέσο, παρουσιαστής, χορηγοί" διαμόρφωναν συνειδήσεις. Είναι εξαιρετικά διορατικό από πλευράς του Ηλία Καζάν να σχολιάσει το φαινόμενο του ραδιοτηλεοπτικού ήρωα που φτάνει στο σημείο να θεωρείται μεσσίας, αναδεικνύοντας με μια εξαιρετική κινηματογράφηση το προφητικό αλλά και διαχρονικό σενάριο του Μπαντ Σούλμπεργκ. Ορμητικός σαν χείμαρρος ο Άντυ Γκρίφιθ στον ρόλο του Λάρρυ "Μοναχικού" Ρόουντς, αποδίδει στην εντέλεια τον ρόλο του ασήμαντου τίποτα, που από γραφική και ειλικρινής περσόνα μεταμορφώνεται σε μηντιακό τέρας που κατασπαράσσει κοινό και συνεργάτες, εκμεταλλευόμενος τη δύναμη που του δίνει το βήμα του. Αποφασιστική η Πατρίσια Νηλ στον ρόλο της γυναίκας που τον ανακάλυψε και τον δημιούργησε, ενώ σπαρακτικά εσωτερικός ο Γουώλτερ Ματάου, σε έναν β' ρόλο που δίνει νόημα σε αυτό που οι αγγλόφωνοι αποκαλούν suppοrting role. Μάθημα καλού σινεμά που θα πρέπει να προβάλλεται άπαξ εβδομαδιαίως, ιδιαίτερα σε εποχές σαν τη δική μας όταν διακρίνονται ανθρώπινα τίποτα μόνο και μόνο επειδή "τα λένε καλά".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)