Passengers (2016) (3D)


Δραματική ταινία επιστημονικής φαντασίας των Columbia/Village, σε σκηνοθεσία Μόρτεν Τύλντουμ, με τους Τζένιφερ Λώρενς, Κρις Πρατ, Μάικλ Σην. 

O Τζιμ Πρέστον ταξιδεύει μαζί με άλλους 5.000 επιβάτες με το διαστημόπλοιο Άβαλον, με προορισμό τη γήινη αποικία στον πλανήτη Κατοικία ΙΙ. Έχοντας ακόμα 90 χρόνια ταξίδι μπροστά τους, ένα λάθος στο σύστημα τον ξυπνά από τη νάρκη πολύ νωρίτερα, με αποτέλεσμα να περιπλανιέται σε ένα έρημο διαστημόπλοιο, με μοναδική του συντροφιά ένα ανδροειδές-μπάρμαν. Αφού έχει περάσει παραπάνω από χρόνος, αποφασίζει να "ξυπνήσει" μία ακόμη επιβάτιδα, τη συγγραφέα Ωρόρα Λέην, λέγοντάς της ψέματα πως και η δική της περίπτωση οφείλεται σε σφάλμα του συστήματος. Με τον καιρό να περνά και τους δύο μοναχικούς επιβάτες να έρχονται όλο και πιο κοντά, το σκάφος αρχίζει να παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας. 

Είναι πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη ταινία, με ένα γαλαξιακό love story να διαδραματίζεται καταμεσής του σύμπαντος, σε ένα φουτουριστικό high tech περιβάλλον, με τους δύο γοητευτικούς πρωταγωνιστικές να μοιάζουν με νέους πρωτόπλαστους σε έναν τεχνητό παράδεισο. Την ίδια στιγμή, οι σκηνές δράσης χαρακτηρίζονται από μια αληθοφάνεια -μέσα στην ηρωική υπερβολή τους- με αποτέλεσμα ο συνδυασμός να λειτουργεί αποτελεσματικά καθ' όλη τη διάρκεια της ταινίας. Όμως, αν της λείπει κάτι είναι η αποφασιστικότητα, αφού το όλο εγχείρημα δείχνει να πατάει μισό στο αισθηματικό δράμα και μισό στην περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας. Αντιλαμβάνομαι ότι το ρίσκο μιας παραγωγής τέτοιου μεγέθους είναι μεγάλο για να στηρίξεις επάνω της μια ιστορία διαστημικής αγάπης, όμως αυτή η αντικειμενική απόσταση που κρατά ανάμεσα στα δύο είδη στερεί από την ταινία το ειδικό της βάρος και πάθος. Όλα είναι τόσο-όσο, ώστε να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι. Πανέμορφο το πρωταγωνιστικό δίδυμο κρατάει επάξια την ταινία, πολύ καλός ο Μάικλ Σην στο ρόλο του μπάρμαν-ρομπότ, κομψά εντυπωσιακός ο σκηνικός διάκοσμος και τα οπτικά εφφέ. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Disorder (2024)

Αρραβωνιάσματα (1950) (Α/Μ)

O τελευταίος πειρασμός (1964) (Α/Μ)

Les amours d'Anaïs (2021)

Η αριστοκράτισσα και ο αλήτης (1970) (Α/Μ)