The big sick (2017)


Ελληνικός τίτλος: Έρωτας μετ' εμποδίων

Κομεντί των Amazon/Filmnation, σε σκηνοθεσία Μάικλ Σώουγουώλτερ, με τους Κουμάιλ Ναντζιάνι, Ζοέ Καζάν, Χόλυ Χάντερ, Ρέυ Ρομάνο. 

Ο Κουμάλ είναι πακιστανός stand-up κωμικός που προσπαθεί να διακριθεί και να εξασφαλίσει μια θέση σε μεγάλο φεστιβάλ του Μόντρεαλ, ενώ παράλληλα δουλεύει ως οδηγός στην Uber. Ένα βράδυ γνωρίζει την Έμιλυ, με την οποία ερωτεύονται τρελά, γεγονός που τον αναγκάζει να λέει ψέματα στην οικογένειά του, η οποία επιθυμεί, καθώς προστάζει η παράδοση, να παντρευτεί με προξενιό μουσουλμάνα κοπέλα από το Πακιστάν. Κι ενώ αυτό φάνταζε ως το μεγαλύτερο πρόβλημά του, μια ξαφνική ασθένεια της Έμιλυ φέρνει τη ζωή του άνω-κάτω. 

Με δυο λόγια, είναι ταινία συναρπαστική, μέσα στη γοητευτική της απλότητα. Βασισμένη στην αληθινή ιστορία του Κουμάιλ που συνυπογράφει και το σενάριο μαζί με την Έμιλυ Β. Γκόρντον (την πραγματική Έμιλυ, δηλαδή), σε κερδίζει διακριτικά από τα πρώτα της κιόλας πλάνα και σιγά-σιγά χτίζει μια τεράστια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους ήρωες και τους θεατές που σε γραπώνει. Ήσυχη, με έναν κάπως γουντυαλλενικό αέρα μεταφερμένο στο Σικάγο, ακροβατεί με δεξιοτεχνία ανάμεσα στο γέλιο, την ανθρωπιά και τη συγκίνηση, ενώ την ίδια στιγμή παραδίδει μαθήματα αντιρατσιστικής συμπεριφοράς, αλλά από την ανάποδη. 

Ο Κουμάιλ Ναντζιάνι είναι απίστευτη φάτσα, με βαθιά εσωτερική δύναμη στη ερμηνεία του, η οποία είναι τρομερά μαζεμένη και βγαίνει από την ψυχή. Αρκούν το βλέμμα και τα χέρια του για να εκφράσουν χαρά, έρωτα, πόνο, φόβο και αγωνία, χωρίς ίχνος υπερβολής ή στόμφου. Αξιολάτρευτη η Ζόε Καζάν (εγγονή του Ηλία), στον ρόλο της Έμιλυ, στιβαρός και ολοκληρωμένος ο Ραίυ Ρομάνο, στον ρόλο του πατέρα της, καλοστημένες οι σκηνές στα οικογενειακά τραπεζώματα με τα "τυχαία" προξενιά. Αυτή που είναι επίσης εξαιρετική είναι η Χόλυ Χάντερ, την οποία βλέπεις και παραδίδεσαι, ενώ την ίδια στιγμή συνειδητοποιείς πόσο πολύ σού είχε λείψει.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις κομεντί, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)