L'assassin habite... au 21 (1942) (A/M)


Ελληνικός τίτλος: Ο δολοφόνος κατοικεί στο 21

Αστυνομική ταινία της Gaumont, σε σκηνοθεσία Ανρί-Ζωρζ Κλουζό, με τους Πιερ Φρεναί, Σουζύ Ντελαίρ, Ζαν Τισιέ, Πιερ Λαρκέ, Νοέλ Ροκβέρ. 

Η παρισινή αστυνομία βρίσκεται σε κατάσταση πανικού με τον κατ' εξακολούθηση δολοφόνο Ντυράν να δρα ανεξέλεγκτος και τον αριθμό των θυμάτων του να αυξάνεται διαρκώς. Ο επιθεωρητής Βεν αποφασίζει να αναλάβει δράση προσωπικά, οπότε και ακολουθεί κάποια ίχνη που τον οδηγούν σε ένα πανδοχείο όπου είναι σίγουρος πως ο δολοφόνος βρίσκεται μεταξύ των φιλοξενουμένων του. 
 
Αστυνομικό στα ίχνη της Άγκαθα Κρίστι, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Στανισλάς-Αντρέ Στήμαν, βέλγου γαλλόφωνου συγγραφέα του οποίου πολλά έργα μεταφέρθηκαν με επιτυχία στο σινεμά. Εδώ, ο Κλουζό που συνδιασκευάζει μαζί με τον ίδιο τον συγγραφέα το βιβλίο σε κινηματογραφικό σενάριο, τονίζει τις χιουμοριστικές πινελιές, που δρουν επικουρικά στην αφήγηση, χωρίς να στερούν από το σύνολο την αγωνία και την ανατροπή. Το ατμοσφαιρικό ασπρόμαυρο προσθέτει στο μυστήριο, ενώ αξιοσημείωτοι είναι οι ρυθμοί του φιλμ, χάρη στις ατακαδόρικες ερμηνείες και το κοφτό μοντάζ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)