Augustine (2012)


Δραματική ταινία εποχής της ARP, σε σκηνοθεσία Αλίς Βινοκούρ, με τους Βενσάν Λιντόν, Σοκό, Κιάρα Μαστρογιάννι, Ολιβιε Ραμπουρντέν. 

Η υπηρέτρια Αυγουστίνη, ύστερα από μια έντονη κρίση που της παραλύει το δεξί βλέφαρο και της νεκρώνει κάποια αισθητήρια νεύρα, μεταφέρεται στην κλινική Σαλπετιέ, όπου την αναλαμβάνει υπό την εποπτεία του ο καθηγητής Ζαν-Μαρτέν Σαρκό. 

Μπορεί η συγκεκριμένη ιστορία να είναι μυθοπλασία, όμως ο καθηγητής Ζαν-Μαρτέν Σαρκό είναι υπαρκτό πρόσωπο και μάλιστα θεωρείται ο πατέρας της νευρολογίας. Με τη δράση της ταινίας να τοποθετείται τον 19ο αιώνα, παρακολουθούμε ουσιαστικά τις προσπάθειές του να εδραιώσει επιστημονικά ως ασθένεια αυτό που ο ίδιος αποκαλούσε υστερικές κρίσεις και που πολλοί σύγχρονοί του εκλάμβαναν ως δαιμονισμό. Με τη φανταστική φιγούρα της Αυγουστίνης να δρα ως κεντρικό πρόσωπο των ερευνών του, το φιλμ αναδεικνύει τις έρευνές του μέσα από την προσωπική του σχέση με την ασθενή του. Ενδιαφέρουσα στο σύνολό της και καλοπαιγμένη από τους πρωταγωνιστές της, η ταινία χάνει την μπάλα σεναριακά, αφού η ιστορία δεν έχει γερές βάσεις και μολονότι έχει για πρωταγωνίστρια την ασθενή, ουσιαστικά αναδεικνύει το έργο του καθηγητή. Έλα, όμως, που αν δεν γνωρίζεις τα έργα και τις ημέρες του καθηγητή Σαρκό, χάνεις λίγο την ουσία έως ότου αντιληφθείς τι ακριβώς παρακολουθείς. Κυλάει γρήγορα, έχει σωστή αναπαράσταση εποχής, οι δύο πρωταγωνιστές κυριαρχούν στις σκηνές τους, αλλά δεν παύουν να υπάρχουν χαρακτήρες που δεν αναδεικνύονται καθόλου (όπως η σύζυγος του Σαρκό), ενώ το ίδιο αδύναμο είναι και το φλερτ ανάμεσα σε γιατρό και ασθενή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Disorder (2024)

Αρραβωνιάσματα (1950) (Α/Μ)

O τελευταίος πειρασμός (1964) (Α/Μ)

Les amours d'Anaïs (2021)

Κινηματογράφοι- Village @ The Mall (Αίθουσες 1-11)