Love & friendship (2016)


Ελληνικός τίτλος: Έρωτες & φιλίες

Κομεντί εποχής της Protagonist, σε σκηνοθεσία Γουίτ Στίλμαν, με τους Κέητ Μπέικινζέιλ, Κλόε Σέβινιυ, Εξέβιε Σάμιουελ, Μόρφυντ Κλαρκ, Στήβεν Φράυ. 

Η Λαίδη Σούζαν Βέρνον, προσφάτως χήρα, κατσικώνεται στην κατοικία του αδερφού του συζύγου της, με σκοπό να βρει ευκατάστατο άντρα τόσο για την κόρη της, όσο και για τον εαυτό της. Μια άλλη ματιά στο μυθιστόρημα της Τζέην Ώστεν που ναι μεν παίζει με όλες τις επιφανειακές συμβάσεις μιας ρομαντικής ταινίας εποχής, ενώ την ίδια ώρα τις αποδομεί σκωπτικά. Ή τουλάχιστον, το προσπαθεί με κέφι. 

Από τη μια έχουμε την εξαιρετική αναπαράσταση της εποχής, με πλούσια κουστούμια, ακριβά σκηνικά και προσεγμένα στην κάθε τους λεπτομέρεια διακοσμητικά, που έρχονται και δένουν με αυτήν την ολόλαμπρη και με έντονα χρώματα φωτογραφία, η οποία μεταμορφώνει το φιλμ σε γυαλιστερό παραμύθι. Κι από την άλλη έχουμε όλα αυτά τα σκηνοθετικά παιχνιδίσματα που σαμποτάρουν αυτήν την αλά BBC αισθητική και ταυτόχρονα σχολιάζουν τη βρετανική αριστοκρατία του τότε αλλά και το βρετανικό φλέγμα του σήμερα. Τόσο η παρουσίαση του κάθε ήρωα με τίτλο που φέρει το όνομα και την ιδιότητά του υπό τύπου reality εκπομπής, όσο και οι προκάτ τοποθέτηση των ηρώων σε ένα προκαθορισμένο για τον καθέναν ερμηνευτικό πλαίσιο δίνει μια πρωτόγνωρη ζωντάνια σε ένα τέτοιου στυλ φιλμ, μεταφέροντας τρόπον τινά τα σχόλια του σημερινού θεατή ως προς τα δρώμενα της τότε εποχής. 

Δεν είναι επιτυχημένα όλα τα ευρήματα, βέβαια, ενώ το ερμηνευτικό ύφος που έχει επιλεγεί από τον σκηνοθέτη μετατρέπει κάποιους ρόλους σε ακραίες καρικατούρες που κοντράρουν τη φυσικότητα κάποιων άλλων χαρακτήρων. Το σύνολο, όμως, δουλεύει, είναι ευχάριστο και διασκεδαστικό, ενώ πραγματικά αξίζει να αναφερθεί η ερμηνεία της παρεξηγημένης και ουσιαστικά εξαφανισμένης Κέητ Μπέικινζέιλ, η οποία δείχνει σαφέστατα ώριμη να διαχειριστεί την εξωτερική της γοητεία αλλά και να πατήσει σε έναν ρόλο-σίφουνα και να του προσδώσει τόσο το φαίνεσθαι των κοινωνικών συμβάσεων της εποχής όσο και μια εσωτερική ειρωνεία παράλληλα με την πείνα για χρήμα και αποκατάσταση ενός απεγνωσμένου θηλυκού θηρευτή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)