The SpongeBob SquarePants Movie (2004)


Ελληνικός τίτλος: Μπομπ ο Σφουγγαράκης

Ταινία κινουμένων σχεδίων των Paramount/Nickelodeon, σε σκηνοθεσία Στήβεν Χίλλενμπεργκ & Μαρκ Όσμπορν, με τις φωνές των Τομ Κέννυ, Κλάνσυ Μπράουν, Ρότζερ Μπάνπας, Μπιλ Φάγκερμπάκε, Μίστερ Λώρενς, Τζέφρυ Τάμπορ, Σκάρλετ Γιόχανσον, Άλεκ Μπώλντουιν. 

Ο Μπομπ ξυπνά για να ζήσει μια ημέρα που αναμένεται σπουδαία, καθώς είναι σίγουρος πως το αφεντικό του θα τον διορίσει διευθυντή στο νέο του φαστφουντάδικο. Όμως, όχι μόνο αυτό δεν συμβαίνει, αλλά η ημέρα γίνεται διαρκώς και χειρότερη, με τον Πλανγκτόν να κλέβει το στέμμα του Βασιλιά Ποσειδώνα και να ενοχοποιεί το αφεντικό του Μπομπ. Τώρα, μόνο αυτός και ο αστερίας Πάτρικ μπορούν να βρουν το στέμμα, να αθωώσουν τον Κάβουρα και να σώσουν τον Βυθό Μπικίνι από τον όλεθρο.

Με την παιδική σειρά να έχει ξεκινήσει από το 1999 στο παiδικό δίκτυο Nickelodeon και και να έχει κάνει τρελά γκελ ανταπόκρισης και τηλεθέασης (διόλου τυχαία βρίσκεται στην 11η σαιζόν με συνολικά 246 επεισόδια μέχρι το 2018), δεν αποτέλεσε έκπληξη η μεταφορά των υποθαλάσσιων περιπετειών αυτών των κάπως αντισυμβατικών ηρώων στη μεγάλη οθόνη, και μάλιστα κάτω από την ομπρέλα της "μαμάς" Paramount. Αυτό που έκαναν στην κινηματογραφική εκδοχή ήταν ιδιαιτέρως έξυπνο, καθώς οι δημιουργοί δεν εντυπωσιάστηκαν από τα μεγέθη της μεγάλης οθόνης, αλλά έμειναν πιστοί στο πρωτότυπο υλικό και τους χαρακτήρες, και απλά αφηγήθηκαν μια μεγαλύτερης διάρκειας ιστορία, η οποία μάλιστα δεν κρεμάει. Έξυπνα στήθηκε και το σενάριο, καθώς δεν επανασυστήνει τους ήρωες από την αρχή, αλλά ούτε απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στους ήδη γνωρίζοντες θεατές, αφού και οι αμύητοι (εγώ, ας πούμε, που δεν έχω δει ούτε μισό επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς) μπαίνουμε εύκολα στο κλίμα, αντιλαμβανόμαστε τον χώρο αλλά και τη δυναμική μεταξύ των ηρώων. 

Κακά τα ψέματα, μέσα στην "αφελή" παιδικότητα του σκίτσου και της αφήγησης, η ταινία κλείνει διακριτικά το μάτι στους ενήλικες θεατές της, καθώς βγάζει γλώσσα στις συμβάσεις, με τον Πάτρικ να δίνει ρέστα σε κάποιες από τις σκηνές, αλλά και με τον Ντέηβιντ -Baywatch- Χάσελχοφ να κάνει ένα άκρως διασκεδαστικό πέρασμα. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)