Alita: Battle Angel (2019) (IMAX) (3D)


Ελληνικός τίτλος: Αλίτα -Ο άγγελος της μάχης

Περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας της Fox, σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ, με τους Ρόζα Σάλαζαρ, Κρίστοφ Βαλτς, Τζένιφερ Κόνελυ, Μαχέρσαλα Άλι, Εντ Σκράιν, Κην Τζόνσον.

Στη Γη του 26ου αιώνα, η κοινωνία όπως τη γνωρίζουμε δεν υπάρχει πια. Μετά από έναν ολέθριο πόλεμο που είχε προηγηθεί εκατοντάδες χρόνια πριν, οι ιπτάμενες πόλεις, καταφύγια των πλούσιων και των ισχυρών, έχουν καταστραφεί, εκτός από μία που αιωρείται ακόμα μεγαλόπρεπη, ενθύμιο άλλων εποχών. Από κάτω της, η Σιδερένια Πόλη είναι άντρο φτώχειας και ανομίας, με τις μάζες να παρασύρονται από τον πυρετό ενός βίαιου παιχνιδιού που υπόσχεται στον κορυφαίο παίκτη του πρωταθλήματος το ακατόρθωτο: μια νέα ζωή στην ιπτάμενη πόλη. Με την τεχνολογία προσθετικών να έχει ξεφύγει από κάθε μέτρο, πολλοί πλέον δεν είναι απλοί άνθρωποι, αλλά σάιμποργκ που σταδιακά χάνουν κάθε ίχνος ανθρωπιάς. Ο δρ. Ντάυσον Ίντο, ένας γιατρός στη Σιδερένια Πόλη που προσφέρει πολλές φορές αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του, βρίσκει ένα μισοδιαλυμένο θηλυκό σάιμποργκ στη χωματερή και αποφασίζει να το ενεργοποιήσει ξανά, χρησιμοποιώντας το ρομποτικό σώμα που είχε φτιάξει για την ανάπηρη κόρη του, που τώρα είναι νεκρή. Όταν η νεαρή κοπέλα τίθεται ξανά σε λειτουργία, δεν θυμάται τίποτα από την προηγούμενη ζωή της και φαίνεται να ανακαλύπτει τα πάντα από την αρχή, μέχρι που κάποια μέρα, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, επιδεικνύει εξαιρετικές ικανότητες μάχης, που ίσως είναι ενδεικτικές της προηγούμενης δράσης της.

Βασισμένη στη σειρά εικονογραφημένων μυθιστορημάτων "Gunnm" του Γιουκίτο Κισίρο, η "Αλίτα" είναι μια καθαρόαιμη και απόλυτα ψυχαχωγική μελλοντολογική περιπέτεια, η οποία όμως κινείται σε γνώριμα μονοπάτια. Κοντράροντας αυτόν τον εφιάλτη που περιγράφει για τους επόμενους αιώνες στη Γη με μια clean cut κινηματογράφηση, χάνει σε σκοτεινιά και σπλάτερ, προφανώς για να μην χάσει και τους θεατές από 13 ετών. Όμως, όσο κι αντιλαμβάνεσαι πως αυτό που βλέπεις όφειλε να είναι πιο "ενήλικο", είναι έτσι έξυπνα γυρισμένο που σου μεταδίδει το κλίμα χωρίς να μπαίνει σε λεπτομέρειες. Πρόκειται για ένα προσεγμένο blockbuster που δεν προδίδει την καταγωγή του και δεν καταφεύγει σε αναίτιο χιουμοράκι για να γίνει αρεστό. Προσανατολισμένο στη δράση, επενδύει σε αυτήν, φροντίζοντας να υπάρχει από κάτω και μαι ενδιαφέρουσα ιστορία που να τη στηρίζει, μέχρι τέλους.

Στο τεχνικό της μέρος διακρίνεται για την υπέροχη ψηφιακή Αλίτα, που μπορεί να "πατάει" επάνω στη φωνή και την κίνηση της Ρόζα Σάλαζαρ, αλλά είναι 100% τεχνητή και ταυτόχρονα πιστευτή. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα σάιμποργκ που πρωταγωνιστούν, με τα εφφέ να τα καθιστούν πλήρως ρεαλιστικά και αρκούντως εφιαλτικά σε ορισμένες περιπτώσεις. Άρτιο και το 3D της ταινίας, το οποίο όχι μόνο δίνει άριστα τους χώρους όπου διαδραματίζεται αλλά συμμετέχει ενεργά και στη δράση, με λήψεις προσεγμένες ώστε να μην ζαλίζει και να μην κουράζει. Πολύ χάρηκα και αυτές τις σκηνές όπου πράγματα "πετάγονται" από την οθόνη προς το μέρος σου. 

Απλά, όταν τελειώνει το φιλμ, και αφού έχεις περάσει υπέροχα αυτές τις δύο pure action fun ώρες, νιώθεις ότι κάπου πίσω από αυτό που μόλις είδες υπάρχει ένα μεγαλείο στις ιδέες και στο σύμπαν του, το οποίο στην οθόνη παρουσιάστηκε κάπως πιο απλουστευμένα. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)