ΑΙΘΟΥΣΕΣ - Αλεξάνδρα (Καλλιθέα) (2 αίθουσες)

Αίθουσα 1 (3D)

Αίθουσα 2



Σε μια γειτονιά που ήταν κάποτε γεμάτη από κινηματογράφους, σήμερα η Αλεξάνδρα στέκει ολομόναχη τις χειμωνιάτικες νύχτες. Κοντά στα 40 σινεμά μετρά κανείς στην ιστορία της Καλλιθέας, και το 2019 που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουν απομείνει μόλις δύο, ένα χειμερινό και ένα θερινό, το Φλερύ, που η μοίρα τα έφερε να είναι και γειτονάκια. Τι ειρωνεία, πραγματικά, όχι μόνο να έχει αποδεκατιστεί μια ολόκληρη κινηματογραφική πιάτσα με ιστορικές αίθουσες αλλά και να έχει διασωθεί η πιο απόκεντρη από τις μεγάλες. Βλέπετε, η Αλεξάνδρα, όταν ξεκίνησε το 1969 δεν είχε την τύχη του Τροπικάλ, ας πούμε, ή του Ετουάλ, να είναι επάνω στη μεγάλη λεωφόρο. Σε έναν ήσυχο δρόμο γεννήθηκε, στην Κρέμου, στη γωνία της με τη Σκίππη. Έλα όμως που τελικά, οι μεγάλες και οι σπουδαίες αίθουσες έχουν εξαφανιστεί αλλά η Αλεξάνδρα παραμένει και μάλιστα θα τολμούσα να πω ότι είναι ένα από τα όμορφα σινεμά ολόκληρης της Αθήνας.

Είχε έντονη ζωή, πάντως, το όμορφο αυτό σινεμά, με πολλές διακυμάνσεις. Β' Προβολής στα ξεκινήματά του, αργότερα μπήκε στην Α', λιτό, ήσυχο και απέριττο, περισσότερο κινηματογράφος γειτονιάς, αφού όπως είπαμε οι κινηματογραφικές "ντίβες" της Καλλιθέας ήταν άλλες. Εν τω μεταξύ, συντελούνται σταδιακά μεγάλες αλλαγές στην κινηματογραφική αγορά της περιοχής. Τα πιο "λαϊκά" από τα μεγάλα σινεμά έχουν ήδη κλείσει, το "Τροπικάλ" είναι εδώ και χρόνια Assos Odeon και η Μαργαρίτα με το Ετουάλ δείχνουν πλέον κουρασμένα. Έτσι, πρώτα ανακαινίζεται και μεταμορφώνεται σε τρίπλεξ η "Μαργαρίτα", ενώ ακολουθεί μία υψηλής αισθητικής και τεχνική αναβάθμιση του "Ετουάλ" το 2000. 

Η μεταμόρφωση του "Ετουάλ" είναι το γεγονός που -ενδεχομένως χωρίς να το ξέρει κανείς τότε- σηματοδοτεί και την ιστορία της Αλεξάνδρας, εξασφαλίζοντάς της το μέλλον. Βλέπετε, με την αγορά να απαιτεί τολμηρά βήματα για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό και τις μεγαλύτερες απαιτήσεις του κοινού, οι επιχειρηματίες του "Ετουάλ" αγοράζουν την ήσυχη Αλεξάνδρα και τη μεταμορφώνουν. Έτσι, στις 22 Νοεμβρίου 2003 εγένετο "Ετουάλ Αλεξάνδρα", με το όνομα της "ντίβας" να προστίθεται εν είδει αλυσίδας. Δεν ήταν μόνο το όνομα όμως που μοιράζονταν τα δύο σινεμά. Η υψηλή αισθητική και ο αναβαθμισμένος τεχνικός εξοπλισμός αποτελούσαν επίσης κοινό παρονομαστή. Μόνο που η Αλεξάνδρα όχι μόνο αναβαθμίστηκε αλλά και... διπλασιάστηκε. Η αρχική, μεγάλη και μακρόστενη αίθουσα χωρίστηκε κάθετα στα δύο με το μεγαλύτερο μέρος της να ανήκει πλέον στην αίθουσα 1 (που διατηρεί και τη χωροταξία της) ενώ το πίσω -και μικρότερο- μέρος της να δημιουργεί την αίθουσα 2, με αντίθετη χωροταξία. Στον χώρο όπου εφάπτονται οι "πλάτες" των δύο αιθουσών, δημιουργείται η νέα καμπίνα προβολής.

Παρά τις άριστες προθέσεις των επιχειρηματιών, και τα δύο σινεμά τελικά κλείνουν κάπου τέλη του 2011. Και να που η γεωγραφική τους θέση παίζει καταλυτικό ρόλο στην ιστορία τους. Το κεντρικό επί της λεωφόρου "Ετουάλ" πολύ γρήγορα γίνεται κατάστημα και το χάνουμε οριστικά. Η Αλεξάνδρα, όμως, εκεί που ήταν δεν προσφερόταν για εμπορική επιχείρηση, οπότε παρέμεινε στη θέση της, χωρίς να λειτουργεί μέχρι το 2013, όταν θα ανοίξει ξανά ως κινηματογράφος τέχνης στα χέρια της New Star, χωρίς πλέον το "Ετουάλ" στο όνομα αλλά και χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Το πιο πρόσφατο κεφάλαιο στην ιστορία της Αλεξάνδρας γράφεται το 2015, όταν την αποκτούν οι σημερινοί της επιχειρηματίες που φροντίζουν να της εξασφαλίσουν έναν ευπρεπέστατο προγραμματισμό που να αρμόζει στην ανθρωπογεωγραφία της περιοχής, την ίδια στιγμή που επενδύουν σημαντικά σε τεχνικό εξοπλισμό και στη συντήρηση της αισθητικής του χώρου. Κάτι που είναι εμφανές όσο πλησιάζεις την ολόφωτη είσοδο του κινηματογράφου, που ξεχωρίζει μέσα στον ήσυχο, γεμάτο μόνο από κατοικίες δρόμο. Δεν είναι μεγάλη η πρόσοψη, καθώς βρίσκεται σε ισόγειο πολυκατοικίας, αλλά είναι λαμπερή. Ταμπλώ με αφίσες και φωτογραφίες ταινιών σάς υποδέχονται λίγο προτού κατεβείτε τα λιγοστά σκαλάκια που σας οδηγούν στο ταμείο, αριστερά της εισόδου. Το φουαγέ, μετά την τζαμόπορτα, είναι πολύ ευρύχωρο, εξ ίσου φωτεινό και με λαμπερά χρώματα. Φιλοξενεί το μπαρ στα αριστερά σας και αρκετά τραπεζάκια με καρέκλες όπου μπορείτε να περιμένετε μέχρι να ξεκινήσει η ταινία σας. 

Για την αίθουσα 1 θα ακολουθήσετε τον διάδρομο που βρίσκεται στο βάθος στα δεξιά σας, ο οποίος είναι γεμάτος αφίσες από τα "προσεχώς" και εντυπωσιάζει με το λαμπερό χρώμα και τις καμπύλες γραμμές του. Η αίθουσα είναι σε μπλε-γκρι αποχρώσεις, με πορτοκαλί διακοσμητικές επιφάνειες στους πλαϊνούς τοίχους. Οι μπλε πολυθρόνες είναι τοποθετημένες σε τρία μπλοκ, με δύο κάθετους διαδρόμους, ενώ στον πίσω τοίχο εφάπτεται ακόμα μία σειρά, μόνη της. Η σινεμασκόπ οθόνη βρίσκεται τοποθετημένη ψηλά, εξασφαλίζοντας απρόσκοπτη θέαση, ενώ το βάθος της πίσω από την φαρδιά σκηνή σάς επιτρέπει να καθίσετε ακόμα και στις πρώτες σειρές. Την ταινία θα την παρακολουθήσετε ψηφιακά από προβολέα της NEC, ενώ ο Dolby Digital ήχος θα σας συναρπάσει με την ένταση, την ευκρίνεια, τον διαχωρισμό του και τα μπάσα του.

Η αίθουσα 2 είναι αμέσως στα δεξιά σας από το φουαγέ. Η πόρτα της σας βάζει κυριολεκτικά κάτω από τη σινεμασκόπ οθόνη της. Κόκκινες πολυθρόνες, σε δύο μπλοκ, κόκκινες διακοσμητικές επιφάνειες στους γκρι τοίχους ορίζουν τη χρωματική παλέτα της μικρότερης αίθουσας της Αλεξάνδρας, η οποία όμως είναι άνετη με άπλετους χώρους. Αν κάτι ξενίζει, είναι το ύψος στο οποίο είναι τοποθετημένη οθόνη, το οποίο επιτρέπει στην πόρτα να βρίσκεται από κάτω της ακριβώς. Εννοείται και εδώ η προβολή είναι ψηφιακή, επίσης με προβολέα της NEC, και Dolby Digital ήχο ίδιας δυναμικής και ποιότητας με της αίθουσας 1.


Αλεξάνδρα
Κρέμου 141 & Σκίππη, Καλλιθέα
Στάση μετρό: Καλλιθέα (γραμμή 1 -Ηλεκτρικός), περίπου 10 λεπτά με τα πόδια
Στάσεις λεωφορείων και τρόλλεϋ: Σκρα (γραμμές 1, 5, 040, 911), Πλατεία Κύπρου (γραμμές 218, 219, 500) 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)