Belles familles (2015)


Ελληνικός τίτλος: Η δικιά μας οικογένεια

Δραματική κομεντί των ARP/TF1, σε σκηνοθεσία Ζαν-Πωλ Ραπενώ, με τους Ματιέ Αμαλρίκ, Ζιλ Λελούς, Μαρίν Βαχτ, Νικόλ Γκαρσιά, Καρίν Βιάρ, Αντρέ Ντυσολιέ, Γκιγιώμ ντε Τονκεντέκ, Τζέμα Τσαν.

Ο Ζερόμ επισκέπτεται περαστικός από το Παρίσι τη μητέρα του, καθ' οδόν για το Λονδίνο όπου έχει μια σπουδαία επαγγελματική συνάντηση για λογαριασμό της εταιρείας που εργάζεται στη Σανγκάη. Μετά την πρώτη αμήχανη στιγμή που συστήνει σε εκείνην και τον αδελφό του την κινέζα αρραβωνιαστικιά του, οι τόνοι ανεβαίνουν όταν η συζήτηση φτάνει στο θέα του πατρικού τους σπιτιού, του οποίου η πώληση έχει μπλοκάρει, αφού εκτός από τον οικογενειακό φίλο που η οικογένεια είχε αποφασίζει να το πουλήσει, το διεκδικεί και ο Δήμος. Ο Ζερόμ, που είχε πλήρη άγνοια για όλα αυτά τόσα χρόνια που ζει στο εξωτερικό, αποφασίζει να ταξιδέψει μέχρι τη μικρή πόλη για να δει από κοντά τι συμβαίνει. Εκεί, όμως τον περιμένουν μυστικά από το παρελθόν.

Στήνεται ένας τόσο ωραίος καμβάς στην πλοκή: ο άσωτος αλλά πλούσιος υιός που επιστρέφει από το εξωτερικό, η αλά Κάιν και Άβελ σχέση με τον αδελφό του, οι "εκκρεμότητες" με τον αποξενωμένο, νεκρό πατέρα, η άλλη γυναίκα... Εξαιρετικά συστατικά για να στήσεις μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία. Είναι και το καστ δυνατό, οπότε όλα θα έπρεπε να πάνε ρολόι. Δεν πάνε, όμως, αφού -για λόγους πέραν πάσης κατανόησης- ο Ζαν-Πωλ Ραπενώ δεν αποφασίζει ποτέ τι ταινία θέλει να κάνει. Δράμα; Σάτιρα; Κωμωδία; Έτσι, βάζει τους ηθοποιούς του να υπερπαίζουν, αφαιρεί οποιονδήποτε ρεαλισμό από ορισμένους χαρακτήρες, πάει να κάνει αστεία στις δραματικές σκηνές και το τελικό αποτέλεσμα είναι τόσο άνισο που είναι κρίμα. Γιατί, πραγματικά, η ιστορία είναι από αυτά τα οικογενειακά δράματα που συνεπαίρνουν και ενθουσιάζουν. Άλλωστε, η ιστορία είναι που σε κρατάει μέχρι τέλους. Όμως, προσεγγίζεται από τόσο λάθος οπτική που είναι λες και η ταινία υπονομεύει τον ίδιο της τον εαυτό. Οπότε δικαιολογείται και ο Ματιέ Αμαλρίκ που κοιτάζει διαρκώς με ένα βλέμμα απορίας τους πάντες και τα πάντα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)