ΑΙΘΟΥΣΕΣ - UGC Ciné Cité Les Halles (αίθουσα 3) (Παρίσι)

Αίθουσα 3





Ο πολυκινηματογράφος UGC Ciné Cité Les Halles είναι ένα συγκρότημα 27 αιθουσών στην καρδιά του Παρισιού, μέσα στο εμπορικό κέντρο Forum des Halles. Πρόκειται για το σινεμά με τις περισσότερες αίθουσες σε ολόκληρη τη Γαλλία και ναυαρχίδα της εταιρείας UGC, όχι μόνο για το πανευρωπαϊκό ρεκόρ εισιτηρίων του αλλά και για τις επίσημες πρεμιέρες που διοργανώνονται συχνά εκεί παρουσία των συντελεστών των ταινιών. Προτού, όμως επισκεφθούμε "από κοντά" το σινεμά, αξίζει τον κόπο να δούμε εν συντομία την ιστορία της εταιρείας και της τοποθεσίας του, αμφότερες εκ των οποίων παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

H UGC είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίχτες στην κινηματογραφική αγορά της Γαλλίας, μολονότι η ιστορία της είναι σχετικά πρόσφατη, σε σχέση με τον ανταγωνισμό (Pathé ή Gaumont λ.χ.). Ιδρύθηκε το 1971 από την ένωση πολλών μικρότερων περιφερειακών κινηματογραφικών αλυσίδων, κάτι που ορίζεται και από το πλήρες όνομά της, Union Générale Cinématographique -Γενική Κινηματογραφική Ένωση. Κατά κάποιον περίεργο τρόπο, όμως, η ιστορία της έχει τις ρίζες της στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν στην κατεχόμενη Γαλλία ιδρύεται το 1940 η Continental-Films, εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών που χρηματοδοτείτο από γερμανικά κεφάλαια, υπό τη διεύθυνση του Γκαίμπελς. Η Continental κρατικοποιείται το 1945 υπό την ομπρέλα της Union Générale des Cinémas -Γενική Ένωση Κινηματογράφων- η οποία με τη σειρά της ιδιωτικοποιείται ξανά το 1971 και περνά στη νεοσύστατη UGC. Ξεκίνησε με 22 κινηματογράφους στους οποίους προστέθηκαν αυτοί των νέων εταίρων αλλά και αυτοί που αγοράστηκαν στη συνέχεια. Με έντονη δραστηριοποίηση στη διανομή και στην παραγωγή ταινιών, η UGC εξαπλώνεται στο Βέλγιο, την Ισπανία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία. 

Η περιοχή Les Halles στο Παρίσι, μια ανάσα δρόμος από το Σατλέ, ήταν ο τόπος όπου βρισκόταν η κεντρική αγορά της πόλης ("halles" άλλωστε σημαίνει "αγορά"). Λειτούργησε μέχρι το 1960, έως ότου ο Δήμος αποφάσισε να μεταφέρει την κεντρική αγορά σε άλλη τοποθεσία και σταδιακά η περιοχή άρχισε να αναμορφώνεται. Πολλά ήταν τα σχέδια που παρουσιάστηκαν για τους ελεύθερους χώρους που άφηνε πίσω της η κεντρική αγορά, αλλά κάθε ένα με τη σειρά του αντικαθίστατο από κάποιο άλλο, καθώς δήμαρχοι και κυβερνήσεις έρχονταν και παρέρχονταν. Τελικά, μετά από πάρα πολλά πίσω-μπρος, προκρίνεται η δημιουργία πάρκου και ανοιχτών χώρων, με ένα υπόγειο εμπορικό κέντρο που θα ονομαζόταν Forum. Έτσι, στις 4 Σεπτεμβρίου 1979 εγκαινιάζεται το ολοκαίνουργιο εμπορικό κέντρο, που απλώνεται σε τρία υπόγεια επίπεδα, κάτω από μια περιοχή που είχε αναμορφωθεί πλήρως και που σταδιακά θα περιελάμβανε ξενοδοχεία και χώρους πολιτισμού και επιστημών. Δυο χρόνια νωρίτερα είχε κατασκευαστεί ο νέος σταθμός του προαστιακού σιδηροδρόμου, στο επίπεδο -4 του εμπορικού κέντρου, ο οποίος θα προσέφερε και άνετες μετεπιβιβάσεις στις υπάρχουσες γραμμές του μετρό που είχαν τους σταθμούς τους εκεί κοντά. 

Το νέο εμπορικό κέντρο δεν θα μπορούσε να μην έχει κινηματογράφους. Έτσι, σχεδόν με την αρχή της λειτουργίας του συναντάμε τον κινηματογράφο Gaumont les Halles με 6 αίθουσες και τον κινηματογράφο Forum Cinémas με άλλες 4. Το 1983 προστίθεται ένας ακόμα κινηματογράφος, ο Forum Orient-Express με 6 αίθουσες, ενώ ένας τέταρτος, ο Forum Horizon, έρχεται το 1986. Αυτό το τελευταίο σινεμά έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον: Κατ' αρχάς, η έλευσή του σηματοδοτεί το τέλος των Forum Cinémas, που δεν αντέχουν τον ανταγωνισμό από τις νέες, πολυτελείς και σύγχρονες τεχνολογικά αίθουσες του Forum Horizon. Το κυριότερο όμως είναι τόσο η θέση του που κατελάμβανε τους χώρους των σημερινών αιθουσών 1, 2, 3, και 4 αλλά και η εξαγορά του το 1992 από την UGC. Το σινεμά μετονομάζεται σε UGC Forum Horizon και λίγο αργότερα σε UGC Horizon. Παράλληλα, η UGC αγοράζει το Forum Orient-Express στο οποίο προσθέτει μία επιπλέον αίθουσα και το μετονομάζει σε UGC Orient-Express. Την ίδια χρονιά κλείνει το Ωκεάνιο Πάρκο Κουστώ που βρισκόταν στο επάνω ακριβώς επίπεδο και η UGC αγοράζει τους χώρους που κατελάμβανε. 

Τον Μάρτιο του 1995 το UGC Forum Horizon κλείνει για 15 μήνες έως ότου ολοκληρωθούν οι εκτενείς εργασίες ανακατασκευής του. Μόνο δυο αίθουσες διατηρούνται, ενώ οι υπόλοιπες χτίζονται από την αρχή και αποκτούν μεγαλύτερο ύψος και μεγαλύτερες οθόνες χάρη στους κενούς χώρους του τέως Πάρκου Κουστώ. Την ίδια στιγμή κατασκευάζονται 9 νέες ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 15, με τον οποίο ανοίγει τις πόρτες του στις 21 Ιουνίου 1995 ο νέος κινηματογράφος με το σημερινό του όνομα. Είναι το πρώτο σινεμά που φέρει την προσωνυμία "Ciné Cité" (Πόλη του Σινεμά), μπράντα που η UGC θα εφαρμόσει σε όλους τους πολυκινηματογράφους νέας γενιάς που θα κατασκευάσει στη συνέχεια. Σταδιακά, μέσα στα χρόνια που ακολουθούν, νέες αίθουσες προστίθενται στο συγκρότημα: 4 τον Σεπτέμβριο του 1997, ενώ άλλες 8 το 2014, οι οποίες έρχονται την εποχή που η UGC κλείνει το δεύτερο σινεμά της μέσα στο εμπορικό κέντρο, το Orient-Express. Να σημειώσουμε εδώ πως το Gaumont les Halles είχε ήδη κλείσει από τις 31 Δεκεμβρίου του 1998.

Το σινεμά βρίσκεται σήμερα σε περίοπτη θέση στην άκρη του επιπέδου -3 του Forum (αν και καταλαμβάνει και το επίπεδο -2), στο τέλος της Οδού Σινεμά, όπως ονομάζεται ο υπόγειος δρόμος, στον οποίο βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση το Forum des images, ένας πολιτιστικός χώρος του Δήμου αφιερωμένος στο σινεμά και η Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη Φρανσουά Τρυφώ. Όπως καταλαβαίνετε, η περιοχή αυτή του εμπορικού κέντρου είναι η χαρά του σινεφίλ και σφύζει από ζωή όλες τις ώρες της ημέρας. Τα ταμεία του σινεμά βρίσκονται στα αριστερά της Οδού Σινεμά, από όπου έχετε μια συναρπαστική θέα προς τα επάνω με τα πολυάριθμα φωτεινά ταμπλώ με αφίσες ταινιών που καλύπτουν τις επιφάνειες των τοίχων. Κυλιόμενες σκάλες σάς ανεβάζουν στο επίπεδο -2 αλλά τις χρησιμοποιείτε μόνο αν η αίθουσα που θέλετε να πάτε βρίσκεται εκεί. Εννοείται πως εκτός των κλασικών ταμείων, υπάρχουν και ΑΤΜ που σας επιτρέπουν είτε να τυπώσετε είτε να αγοράσετε το εισιτήριό σας. Στο επίπεδο των ταμείων υπάρχει το κλασικό μπαρ του σινεμά με μεγάλη ποικιλία ποτών, σνακ και φυσικά καραμέλες, αλλά και το Bert's, ένα πλήρες καφέ-μπαρ με αρκετά τραπέζια και φουλ σέρβις. 

Η αίθουσα 3 βρίσκεται στο επίπεδο των ταμείων, σχεδόν από πίσω τους και είναι μεσαίου μεγέθους. Οι 243 πολυθρόνες της είναι χωρισμένες σε δύο μπλοκ, με έναν οριζόντιο διάδρομο ανάμεσά τους, και βρίσκονται σε μεγάλη αμφιθεατρική διάταξη. Με μαύρου χρώματος ύφασμα και ξύλινη πλάτη, όπως όλες οι πολυθρόνες στα Ciné Cité, προσφέρουν άνετη θέαση προς τη σινεμασκόπ οθόνη που σας υποδέχεται λαμπερή μέσα στο ημίφως, με το λογότυπο και το σλόγκαν της UGC σε κατάλευκο φόντο. Η προβολή είναι ψηφιακή, υψηλής ποιότητας, όπως και ο ήχος που εκμεταλλευόμενος την εξαιρετική ακουστική του χώρου αποδίδεται με τέλεια ποιότητα, βάθος, μπάσα και διαχωρισμό.

Η χωρητικότητα στις αίθουσες διαμορφώνεται ως εξής: 
Αίθουσα 1: 493, Αίθουσα 2: 256, Αίθουσα 3: 243, Αίθουσα 4: 194, Αίθουσα 5: 80, Αίθουσα 6: 330, Αίθουσα 7: 112, Αίθουσα 8: 150, Αίθουσα 9: 138, Αίθουσα 10: 476, Αίθουσα 11: 91, Αίθουσα 12: 94, Αίθουσα 13: 92, Αίθουσα 14: 91, Αίθουσα 15: 81, Αίθουσα 20: 87, Αίθουσα 1: 88, Αίθουσα 22: 88. Αίθουσα 23: 88, Αίθουσα 30: 109, Αίθουσα 31: 107, Αίθουσα 32: 88, Αίθουσα 33: 87, Αίθουσα 34: 76, Αίθουσα 35: 78, Αίθουσα 36: 55, Αίθουσα 37: 54. Η συνολική χωρητικότητα ανέρχεται σε 3.926 θέσεις. Αν σας ξενίζει η αρίθμηση, να θυμάστε πως η UGC ακολουθεί το ξενοδοχειακό σύστημα, δίνοντας στις αίθουσές της το πρώτο ψηφίο από το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται.

UGC Ciné Cité Les Halles
7, place de la Rotonde, Εμπορικό Κέντρο Forum des Halles, Επίπεδο -3
Στάσεις μετρό: Châtelet (γραμμές 1, 7, 11, 14) Les Halles (γραμμή 4)
Στάση προαστιακού (RER): Châtelet-Les Halles (γραμμές A, B, D)


Τεύχος Οκτωβρίου 2018 του περιοδικού της UGC "Illimité", για την ταινία "En liberté!" -διανομή: Memento


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)