Dilili à Paris (2018)


Ελληνικός τίτλος: Η Ντιλιλί στο Παρίσι

Κινούμενα σχέδια των Nord-Ouest/Wild Bunch/Arte, σε σκηνοθεσία Μισέλ Οσελό, με τις φωνές των Πρυνέλ Σαρλ-Αμπρόν, Ένζο Ρατσίτο, Ναταλί Ντεσαί.

H Ντιλιλί είναι ένα μικρό κοριτσάκι, μισή Γαλλίδα-μισή Κανάκ από τη Νέα Καληδονία, η οποία συμμετέχει στον ανθρώπινο "ζωολογικό" κήπο της διεθνούς έκθεσης των Παρισίων της Μπελ Επόκ. Πολύ ανοιχτόχρωμη για τη φυλή της, πολύ σκουρόχρωμη για τους Γάλλους, η Ντιλιλί είναι ένα πνεύμα ανήσυχο που διψάει για γνώση. Η γνωριμία της τυχαία με τον διανομέα Ορέλ την οδηγεί σε μια συναρπαστική περιπέτεια, καθώς επάνω στο τρίκυκλό του γυρίζουν το Παρίσι αναζητώντας τα κοριτσάκια που έχουν απαγάγει οι μυστηριώδεις "Κυρίαρχοι Άντρες".

Ο τίτλος και μόνο τα λέει όλα: η μικρούλα Ντιλιλί και το ίδιο το Παρίσι πρωταγωνιστούν σε αυτό το ευφυές και τρυφερό παραμύθι, δημιούργημα του Μισέλ Οσελό, που τείνει να αναδειχθεί σε έναν σύγχρονο κινηματογραφικό παραμυθά, που παραμένει πιστός στο ύφος του, την τεχνική και το στυλ του, από τα χρόνια της μάγισσας Κιρικού, τους Αζούρ & Ασμάρ μέχρι τις Ιστορίες της Νύχτας. Η νέα του ταινία, με σκίτσο που μοιάζει να βγήκε και πάλι από εικονογραφημένο βιβλίο, εκτυφλωτικά χρώματα και μια απελευθερωτική αθωότητα, τολμά να σχολιάσει πολλά επίκαιρα θέματα μέσα από την παιδικότητα της αφήγησης, αλλά και να αγκαλιάσει ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης μιας ολόκληρης εποχής. Η Ντιλιλί, βλέπετε, κατά τη διάρκεια της περιπέτειάς της έχει στο πλευρό της διάσημες προσωπικότητες που έλαμπαν στο Παρίσι του τότε. Από τη φίλη της, σοπράνο Έμμα Καλβέ, τη δασκάλα της, πρωτεργάτιδα του φεμινισμού Λουίζ Μισέλ και τον Γουστάβο Άιφελ, μέχρι τον Ερίκ Σατί, τη Μαρί Κιουρί, τον Λουί Παστέρ, την Κολέτ και τον Τουλούζ-Λωτρέκ, η μικρούλα Ντιλιλί αναζητά, μαθαίνει, εμπνέεται και ηγείται αυτής της μεγάλης περιπέτειας που αποκαλύπτει μια φριχτή αλήθεια. Πλάκα-πλάκα είναι πολύ σκληρή η αλήθεια των Κυρίαρχων Ανδρών, αν την καλοσκεφθείτε, όμως περνά ανώδυνα για τα μάτια των μικρών παιδιών, δίνοντας πάσα στους γονείς για διάλογο και προβληματισμό μετά το τέλος της ταινίας.

Αστεία, χαριτωμένη, εντυπωσιακή, λαμπερή, μελωδική και πολύχρωμη, η Ντιλιλί είναι μια ανάσα αισιοδοξίας, χρώματος, μουσικής αλλά και τροφή για σκέψη, καθώς εξυμνεί το πνεύμα, προάγει την αισθητική, ανακαλύπτει την πόλη του φωτός και ψυχαγωγεί με έναν λαμπερά αθώο κινηματογραφικό τρόπο, ιδανικό για θεατές κάθε ηλικίας. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)