The man who invented Christmas (2017)


Βιογραφική ταινία σε σκηνοθεσία Μπαράτ Ναλούρι, με τους Νταν Στήβενς, Κρίστοφερ Πλάμμερ, Μόρφυντ Κλαρκ, Τζόναθαν Πράυς, Μπιλ Πάτερσον, Σάιμον Κάλλοου.

Το 1843, ο διακεκριμένος βρετανός συγγραφέας Κάρολος Ντίκενς περνά μια άσχημη φάση στην καριέρα του, με τα έξοδα να αυξάνονται και τα χρέη να συσσωρεύονται στο σπιτικό του. Αποφασισμένος να επανακάμψει μετά την αποτυχία του τελευταίου του βιβλίου, ο Ντίκενς αποφασίζει να γράψει μια χριστουγεννιάτικη ιστορία και μάλιστα να την εκδώσει ο ίδιος, αφού οι σχέσεις του με τον εκδοτικό του οίκο ήταν τεταμένες. Στοιχειωμένος από επώδυνες οικογενειακές αναμνήσεις και παρατηρώντας τα γεγονότα ολόγυρά του, ο Κάρολος Ντίκενς δίνει ζωή στους ήρωες της πιο διάσημης πλέον χριστουγεννιάτικης ιστορίας, στον Εμπενίζερ Σκρουτζ, τα τρία φαντάσματα, και τον μικρούλη Τιμ, την ίδια στιγμή που ξορκίζει προσωπικούς δαίμονες.

Ο τίτλος (Ο άνθρωπος που εφηύρε τα Χριστούγεννα) μπορεί να ξενίζει λίγο, αφού όλοι μας τα θεωρούμε δεδομένα στον τρόπο που τα αντιλαμβανόμαστε και τα γιορτάζουμε. Τα πράγματα δεν ήταν όμως έτσι στα μέσα του 19ου αιώνα. Τα Χριστούγεννα ήταν απλά μια θρησκευτική αργία στην οποία ο κόσμος δεν έδινε ιδιαίτερη σημασία. Εκεί μάλιστα έγκειτο και η διαφωνία του Ντίκενς με τους εκδότες του, οι οποίοι, διαβάζοντας το προσχέδιο του νέου του βιβλίου τού έθεσαν το ερώτημα ποιον θα ενδιέφερε μια χριστουγεννιάτικη ιστορία. Κι εκεί είναι το πρώτο σημείο που βάζει γκολ η ταινία αυτή, αφού κατορθώνει να δώσει το στίγμα της εποχής και να περάσει όλες αυτές τις λεπτομέρειες που αν πολλοίς δεν είναι και ιδιαίτερα γνωστές. Έτσι σε συνδυασμό με την προσεγμένη αναπαράσταση εποχής σε σκηνικά και κοστούμια, η ταινία παίρνει μια δική της ζωή και κατορθώνει να αφηγηθεί μια ιστορία όχι και τόσο γνωστή, μέσα από ένα παραμύθι που όλοι γνωρίζουμε.

Ανεξάρτητη παραγωγή που δεν κατόρθωσε να αποκτήσει έναν ισχυρό διεθνή διανομέα και εν τέλει αδικήθηκε αφού λίγες χώρες είχαν την ευκαιρία να τη δουν στο σινεμά (στην Ελλάδα κυκλοφόρησε απ' ευθείας στην τηλεόραση στα συνδρομητικά κινηματογραφικά κανάλια της Cosmote TV) και είναι πράγματι κρίμα. Όχι πως το κοινό δεν θα βρει πρόσβαση σε αυτήν, αλλά θα της μείνει η ρετσινιά της ταινίας που δεν παίχτηκε στις αίθουσες.

Με ένα έξυπνο σενάριο της Σούζαν Κόυν και το οποίο βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Λες Στάντιφορντ, το φιλμ δένει με έναν χαριτωμένο και παιχνιδιάρικο τρόπο τη ζωή του Ντίκενς εκείνη την περίοδο, εικονογραφώντας παράλληλα τη "Χριστουγεννιάτικη Ιστορία" όπως την είχε στο μυαλό του κατά την περίοδο της συγγραφής. Έτσι, βλέπουμε τον συγγραφέα να συνομιλεί με τον Σκρουτζ και κάποιους άλλου από τους ήρωες, ενόσω παίρνουμε και μια κάποια ιδέα για το ποιοι ενδεχομένως ήταν οι αληθινοί άνθρωποι πίσω από τους χαρακτήρες του βιβλίου. Γρήγορος, γιορτινός, παραμυθένιος, με αυτήν τη "βρετανική" ψευδαίσθηση και πρωτότυπος στην προσέγγισή του, ο "Άνθρωπος που εφηύρε τα Χριστούγεννα" αποτελεί έναν ιδανικό συνδυασμό βιογραφίας και χριστουγεννιάτικης ταινίας, και ταυτόχρονα μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για το πώς μπορείς να αφηγηθείς ξανά με νέα ματιά μια χιλιοειπωμένη ιστορία. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)