Santa & Cie (2017)


Ελληνικός τίτλος: Χριστούγεννα & ΣΙΑ

Χριστουγεννιάτικη κωμωδία της Gaumont, σε σκηνοθεσία Αλαίν Σαμπά, με τον ίδιο και τους Πίο Μαρμάι, Γκολσιφτέχ Φαραχανί, Μπρούνο Σάντσες, Λουίζ Σαμπά, Ωντραί Τωτού, Γκρεγκουάρ Λυντίγκ, Ζαν-Πιερ Μπακρί.

Βρισκόμαστε στις 15 Δεκεμβρίου, και ο Άγιος Βασίλης προετοιμάζεται πυρετωδώς για τα Χριστούγεννα. Όμως, εντελώς ξαφνικά, και τα 92.000 ξωτικά που κατασκευάζουν τα δώρα, αρρωσταίνουν ταυτόχρονα, παγώνοντας της γραμμή παραγωγής. Υπό την πίεση της γυναίκας του, της Γουάντα, ο Άι Βασίλης αναγκάζεται να κάνει αυτό που σιχαίνεται: να ταξιδέψει στη Γη και να συγχρωτιστεί με τους ανθρώπους. Όμως, δεν έχει άλλη λύση, αφού μόνο εκεί θα μπορέσει να βρει τα 92.000 κουτιά βιταμίνης C που χρειάζεται ή τουλάχιστον, την αντίστοιχη ποσότητα σε δαμάσκηνα κακαντού. Όμως, η άφιξή του στο Παρίσι δεν γίνεται χωρίς απρόοπτα. Άβγαλτος καθώς είναι, πηγαίνει σε ένα φαρμακείο για να ζητήσει τις βιταμίνες και αφού δεν ξέρει τι είναι τα χρήματα και τι θα πει "αγοράζω", ο φαρμακοποιός θεωρεί πως πρόκειται περί ληστείας και καλεί την αστυνομία. Ευτυχώς, όμως, στο Τμήμα, συναντά τον Τομά, έναν δικηγόρο, που αναλαμβάνει να τον απελευθερώσει και να τον πάρει υπό την προστασία του.

Είναι πολύ αστεία, ομολογουμένως η ταινία. Ο Αλαίν Σαμπά (και ως σεναριογράφος) επιστρατεύει όλη την κωμική του στόφα και τη θεατρική του εμπειρία από το μπουλβάρ και φτιάχνει ένα φιλμ με γρήγορους ρυθμούς και χιούμορ, ιδανικό για μικρούς και μεγάλους θεατές. Επάνω στο χιούμορ της, όμως, χάνει κάπως και τον προσανατολισμό της, αφού πατάει πολύ περισσότερο στα αστεία της παρά στη μαγεία, με αποτέλεσμα η όποια παραμυθένια διάσταση να πηγαίνει περίπατο. Για παράδειγμα, ο Άι Βασίλης του Αλαίν Σαμπά συμπεριφέρεται περισσότερο σαν χαζούλης παρά σαν αθώος -κάτι το οποίο δεν δικαιολογείται από τα συμφραζόμενα- και μολονότι όλο αυτό έχει πλάκα, "κλωτσάει" με το γιορτινό ύφος της ταινίας. Αν είχαν προσεχθεί αυτές οι λεπτές ισορροπίες μεταξύ κωμωδίας και παραμυθιού, τότε θα είχαμε μια από τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες των τελευταίων χρόνων. Προς το παρόν, έχουμε απλά μία από τις πλέον διασκεδαστικές.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)