Pájaros de verano (2018)


Ελληνικός τίτλος: Αποδημητικά πουλιά

Δραματική περιπέτεια σε σκηνοθεσία Κριστίνα Γκαλέγκο και Τσίρο Γκουέρα, με τους Καρμίνα Μαρτίνεζ, Χοζέ Ακόστα, Νατάλια Ρέγες, Τζον Ναρβάεζ, Γρέιντερ Μέζα, Χοζέ Βιτσέντε Κότε, Χουάν Μπαουτίστα Μαρτίνεζ.

Όταν ο Ραπαγέτ τολμά να ζητήσει σε γάμο τη Ζαΐντα, κόρη της αξιοσέβαστης Ούρσουλα, η προίκα που απαιτείται είναι μεγάλη. Έτσι, όταν μαζί με τον φίλο του από την αντίπαλη οικογένεια πέφτουν επάνω σε Αμερικανούς του Ειρηνευτικού Σώματος που προπαγάνδιζαν κατά του κομμουνισμού στην Κολομβία του '60, αποφασίζουν να τους τροφοδοτήσουν εκείνοι με τη μαριχουάνα που έψαχναν. Η πρώτη απόπειρα αποδεικνύεται ιδιαίτερα επιτυχημένη, οπότε οι "Γκρίνγκος" ζητούν όλο και μεγαλύτερες ποσότητες, για εξαγωγή πλέον στις ΗΠΑ. Σταδιακά, λοιπόν, στήνεται μια τεράστια μπίζνα από τους ιθαγενείς, οι οποίοι αποκτούν πάρα πολλά λεφτά, αλλά χάνουν τελείως την ψυχή τους.

Ταινία-έκπληξη από την Κολομβία που ασχολείται με πραγματικά περιστατικά που είχαν σημαδέψει τη χώρα και είχαν αλλοιώσει τον γηγενή πληθυσμό. Όσο κυλάει η χωρισμένη σε 5 κεφάλαια ταινία, ο αγνός πληθυσμός των Γουαγιού που ζει απόλυτα προσηλωμένος στις παραδόσεις του, αλλάζει τρόπο ζωής και συμπεριφορά, καθώς οι άνθρωποί του πέφτουν θύματα της απληστίας και του εύκολου χρήματος. Η βία δεν αργεί να ξεσπάσει, σποραδικά στην αρχή και φαινομενικά ελεγχόμενη μέχρι που φτάνουμε στο μακελειό του φινάλε. 

Έθνικ και σύγχρονο μαζί, το φιλμ ξετυλίγεται σαν θηρίο που ξυπνάει, βάζοντάς μας μέσα σε αυτόν τον αλλόκοτο κόσμο των ιθαγενών (οι οποίοι μιλούν τη δική τους διάλεκτο και όχι Ισπανικά), αποκτώντας μια σπουδαία ανθρωπολογική αξία αλλά χωρίς ούτε στιγμή να γίνεται φολκλόρ. Απειλητικό όσο περνά η ώρα μέσα στην ησυχία του αχανούς τοπίου που το μαστίζει ο αέρας, με εμβόλιμες μουσικές (Λεονάρντο Χάιμπλουμ) που μοιάζουν με κραυγές δράκου και σε συνδυασμό με τη μαγευτική φωτογραφία του Νταβίντ Γκαλέγκο στήνουν ένα αλλόκοσμο καμβά για αυτήν τη σκληρή ιστορία βίας και εκμαυλισμού. 

Συναρπαστική η Καρμίνα Μαρτίνεζ στον ρόλο της σοφής Ούρσουλα, μοιάζει να βγαίνει από τα σπλάχνα μιας αρχαίας τραγωδίας με την ορμή που πηγάζει από μέσα της, σαν καταστάλαγμα αιώνων. Γυναίκα-σύμβολο, μάνα και μαζί ηγέτις, πρωτοστατεί σε ένα καστ αλλόκοτων προσώπων που οδηγούνται ένας-ένας στον όλεθρο. Σκληρό, ειλικρινές, συναρπαστικό σινεμά που πρέπει οπωσδήποτε να απολαύσετε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)