Buñuel en el laberinto de las tortugas (2018)


Ελληνικός τίτλος: Ο Μπουνιουέλ στον λαβύρινθο με τις χελώνες

Βιογραφική, δραματική ταινία κινουμένων σχεδίων σε σκηνοθεσία Σαλβαντόρ Σιμό, με τις φωνές των Χόρχε Ουσόν, Φερνάντο Ράμος, Λουίς Ενρίκε ντε Τομάς, Συρίλ Κολάρ.

 Η αληθινή ιστορία πίσω από τα γυρίσματα του ντοκυμανταίρ μικρού μήκους "Γη χωρίς ψωμί" που ο Μπουνιουέλ γύρισε στις αρχές των '30s στην περιοχή Λας Ούρντες της Ισπανίας, που τη μάστιζαν η φτώχεια και η πείνα. 

Υπέροχη ταινία, πλήρης συναισθήματος και σινεφίλ αναφορών, σαν ταινία μέσα σε ταινία, "Ο Μπουνιουέλ στο λαβύρινθο με τις χελώνες" αποτελεί ιστορική καταγραφή γεγονότων και περιστατικών ενώ ταυτόχρονα μεταμορφώνεται σε ένα ταξίδι δημιουργικής τρέλας στο μυαλό του ποιητή-σκηνοθέτη, ο οποίος αποζητούσε απεγνωσμένα τον τρόπο να εκφράσει τη ματιά του, να αποτυπώσει τα περιστατικά αλλά και να αποτυπώσει στο φιλμ τον βαθύ, προσωπικό του πόνο. Το εξαιρετικό σκίτσο και η ασύλληπτης ομορφιάς φωτογραφία με φωτισμούς που ξεπερνούν ακόμα και αυτούς μιας ταινίας με ηθοποιούς, έρχονται να συνεισφέρουν αποτελεσματικά στο ύφος του δημιουργού, αποτυπώνοντας με έναν ποιητικό ρεαλισμό τοπία, ανθρώπους και χαρακτήρες. Ταυτόχρονα, οι σαν οράματα εφιάλτες του Μπουνιουέλ δίνουν το σουρεαλιστικό στίγμα του έργου του, εκφράζοντας στο απόλυτο την καλλιτεχνική τάση που κυριαρχούσε στις ταινίες του. Προσθέστε σε όλο αυτό την ένθεση αποσπασμάτων από το πραγματικό ντοκυμανταίρ αλλά και τη συγκλονιστική μουσική του Αρτούρο Καρντελούς και έχετε στην οθόνη ένα συναρπαστικό φιλμ όχι μόνο για ένα άλλο συναρπαστικό φιλμ αλλά και για συναρπαστικούς ανθρώπους.

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομότιτλο εικονογραφημένο μυθιστόρημα του Φερμίν Σολίς. Ο τίτλος παραπέμπει στις στέγες των φτωχόσπιτων της περιοχής που από ψηλά έμοιαζαν με καβούκια χελώνας, τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο. Απέσπασε Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων στα Γκόγια, όπου είχε ακόμη 3 υποψηφιότητες.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο κειμένων του Cinemano για τις ταινίες κινουμένων σχεδίων θα το βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)