Derborence (1985)


Δραματική ταινία σε σκηνοθεσία Φράνσις Ρώυσερ, με τους Ιζαμπέλ Οτερό, Ζακ Πενό, Μαρία Ματσάντο, Ζαν-Μαρκ Μπορύ, Μπρουνό Κρεμέ.

Σε ένα ορεινό χωριό στο καντόνι του Βαλαί, ο βοσκός Αντουάν παντρεύεται την αγαπημένη του Τερέζ. Η ευτυχία τους όμως γρήγορα θα μετατραπεί σε τραγωδία λίγους μήνες αργότερα, όταν ο Αντουάν και ο Σεραφέν, θείος της γυναίκας του, περνούν το καλοκαίρι στα ορεινά βοσκοτόπια του Ντερμποράνς. Μια αναπάντεχη κατολίσθηση σαρώνει τα πάντα και όσο οι ημέρες περνούν χωρίς νέα, όλοι είναι πεπεισμένοι πως ο νεόνυμφος βοσκός είναι νεκρός, κάτω από τους βράχους.

Περίεργο φιλμ, ελβετικής παραγωγής, που μας δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε το σινεμά μιας χώρας που σπάνια αρθρώνει τη δική του φωνή, "καταπλακωμένο" όπως είναι από τους δημιουργούς των γύρω χωρών, όποια γλώσσα κι από τις επίσημες τρεις της Ελβετίας μιλούν. Ο σκηνοθέτης Φράνσις Ρώυσερ μεταφέρει στην οθόνη το ομότιτλο μυθιστόρημα του Σαρλ-Φερντινάν Ραμύζ, γραμμένο το 1934 και εμπνευσμένο από τη μεγάλη κατολίσθηση του 1714. Τοποθετημένη σε ένα αδήλωτο παρελθόν, αλλά και κατά έναν παράξενο τρόπο σημερινή, η ταινία αγκαλιάζει το βουκολικό δράμα με το ψυχόδραμα, ταξιδεύοντας σταδιακά τους ήρωές της από πλάσματα εγκόσμια σε μορφές άυλες και συμβολικές. Και είναι αυτός ακριβώς ο συνδυασμός αληθοφάνειας και υπερ-ρεαλισμού που μολονότι δίνει το στίγμα της ταινίας, την ίδια στιγμή την αποστασιοποιεί, αφήνοντάς την να κλυδωνίζεται επικίνδυνα, όπως τα βράχια που στέκουν απειλητικά στις πλαγιές του παγετώνα. Παρ' όλα αυτά, η ονειρική διάθεση σεναρίου και σκηνοθεσίας μαζί με τις συμπαγείς (όσο και επικίνδυνες να παραπατήσουν) ερμηνείες των ηθοποιών πλάθουν ένα σύμπαν αλλόκοτο που προκαλεί το ενδιαφέρον και έως έναν βαθμό τη συγκίνηση, χωρίς όμως να καλύπτουν την αμηχανία που διακρίνει εν γένει το σύνολο. Το "Derborence" τιμήθηκε με Σεζάρ Καλύτερης Γαλλόφωνης Ταινίας, ενώ ήταν υποψήφιο και για Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες. Εξαιρετική φάτσα ο Αντουάν του Ζακ Πενό που μοιάζει να βρίσκει ιδανικά την ισορροπία μεταξύ ρεαλισμού και αλλοκοτιάς.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε το γαλλόφωνο σινεμά, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώΓια περισσότερες δραματικές ταινίες, κλικ εδώ.


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)