Defending Jacob (2020)


Ελληνικός τίτλος: Υπόθεση Τζέηκομπ

Δραματική μίνι-σειρά των Apple TV+/Paramount, δημιουργία του Μαρκ Μπόμπακ, σε σκηνοθεσία Μόρτεν Τύλντουμ, με τους Κρις Έβανς, Μισέλ Ντόκερυ, Τζαίντεν Μάρτελ, Τσέρρυ Τζόουνς, Πάμπλο Σράιμπερ, Μπέτυ Γκάμπριελ, Τζ. Κ. Σίμμονς.

Ο Άντυ Μπάρμπερ, βοηθός εισαγγελέα σε μια ειδυλλιακή κομητεία της Μασαχουσέτης εδώ και 20 χρόνια, απολαμβάνει την επαγγελματική και προσωπική του ζωή. Αναγνωρισμένος από τους συναδέλφους του για τη σοβαρότητα και την αντικειμενικότητα που επιδεικνύει σε κάθε υπόθεση, διακεκριμένο μέλος της κοινότητας και ευτυχισμένος οικογενειάρχης στο σπιτικό που μοιράζεται με τη γυναίκα του και τον έφηβο γιο του, ο ήρωάς μας είναι υπόδειγμα ανδρός και ισορροπημένου ανθρώπου. Και ξαφνικά, ένας μαθητής Γυμνασίου βρίσκεται νεκρός από μαχαιριές μέσα στο δάσος. Η τραγωδία σοκάρει την τοπική κοινωνία και ο Άντυ, σε συνεργασία με την Αστυνομία, προΐσταται της έρευνας, έως ότου τα πρώτα στοιχεία καταδείξουν τον 14χρονο γιο του, τον Τζέηκομπ, ως βασικό ύποπτο. 

Το μυθιστόρημα "Υπερασπίζοντας τον Τζέηκομπ" του Γουίλλιαμ Λάντλεϋ μεταφέρεται στην τηλεόραση σε μια αριστοτεχνικά γυρισμένη μίνι σειρά 8 ωριαίων επεισοδίων που χαίρει πέραν των πολύ καλών ηθοποιών και της υποβλητικής, σκοτεινής και "σκανδιναβικής" σκηνοθεσίας του Μόρτεν Τύλντουμ, γνωστού μας από "Το παιχνίδι της μίμησης" για το οποίο είχε προταθεί και για Όσκαρ. Το σενάριο του Μαρκ Μπόμπακ ξετυλίγει εντυπωσιακά το κουβάρι της ιστορίας, με βασικό άξονα την κατάθεση του πατέρα στον στον δημόσιο κατήγορο που χειρίζεται την υπόθεση (χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρος ο χρόνος ή ο λόγος της κατάθεσης αυτής) και παρακολουθώντας γραμμικά τα γεγονότα του δράματος, μάλιστα εξαιρετικά επιμερισμένα σε κάθε επεισόδιο.

Με ερμηνείες ελεγχόμενες και απόλυτα κινηματογραφικού ύφους, φωτογραφία που παίζει με τις σκιές, σενάριο που δίνει τις πληροφορίες με το σταγονόμετρο ενόσω σκιαγραφεί με λεπτομέρεια τους χαρακτήρες, εσωτερικές συγκρούσεις που αποκτούν οντότητα στην οθόνη χωρίς δηθενιές και με έναν αφηγηματικό άξονα απόλυτα ανθρωποκεντρικό, η "Υπόθεση Τζέηκομπ" δεν είναι τόσο μια σειρά για το "ποιος το έκανε" αλλά για το τι προκάλεσε η πράξη αυτή στη ζωή των ανθρώπων που επηρεάστηκαν από το έγκλημα. Η αποκαθήλωση της τέλειας οικογένειας από τον περίγυρο, τα μυστικά του παρελθόντος που αναγκαστικά βγαίνουν πλέον στο φως, η σύγκρουση πατρικής και μητρικής αγάπης και τα ζόρια της εφηβείας πλέκουν έναν ακαταμάχητα συναρπαστικό καμβά μιας ιστορίας που καθηλώνει και μιας τηλεόρασης στα καλύτερά της. Αγνώριστος ερμηνευτικά ο Κρις Έβανς, μίλια μακριά από ό,τι τον είχαμε συνηθίσει, πάντα επιβλητική η Μισέλ Ντόκερυ και με ουσία στην ερμηνεία της, αποκάλυψη ο πιτσιρικάς που ερμηνεύει με ρεαλισμό τον Τζέηκομπ, ενώ ο Τζ. Κ. Σίμμονς είναι σαρωτικός, απλά πίσω από τζάμι του επισκεπτηρίου της φυλακής. Το τελευταίο επεισόδιο είναι με μια λέξη ανατρεπτικό.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Συγκεντρωμένα τα κείμενα για τις τηλεοπτικές παραγωγές θα τα βρείτε εδώ.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)