The Empty Man (2020)


Ταινία τρόμου της Fox, σε σκηνοθεσία Ντέηβιντ Πράιορ, με τους Τζέημς Μπατζ Ντέηλ, Μάριν Άιρλαντ, Στήβεν Ρουτ, Ρον Κάναντα, Ρόμπερτ Αραμάγιο.

Ένας τέως αστυνομικός και νυν πωλητής συστημάτων ασφαλείας, βοηθά μια φίλη του να εντοπίσει την κόρη της, η οποία εξαφανίσθηκε μυστηριωδώς, αφήνοντας απλά ένα μήνυμα γραμμένο στο καθρέφτη του μπάνιου της: "Ο άδειος άνθρωπος με έβαλε να το κάνω". Με τις πρώτες έρευνες να οδηγούν σε αδιέξοδο, ο Τζέημς Λασόμπρα ανακαλύπτει τα πτώματα συμμαθητών της εξαφανισμένης Αμάντα και μαζί άγνωστες πτυχές ενός φαινομενικά ανόητου αστικού μύθου για τον Άδειο Άνθρωπο. Με τις ώρες να κυλούν αντίστροφα και βασισμένος σε κάποια τυχαία ευρήματα, βρίσκεται τελικά στην έδρα του Ιδρύματος Pontifex, που πίσω από τη βιτρίνα της αυτοβοήθειας κρύβεται μια επικίνδυνη αίρεση.

Υποβλητικό, μυστηριώδες αλλά φλύαρο μεταφορικά και κυριολεκτικά (η διάρκειά του αγγίζει τις 2,5 ώρες) φιλμ μεταφυσικού τρόμου, που χάνεται στη δίνη του σεναρίου του αλλά και στα ίδια του τα κενά. Με βασικό ατού μια εντυπωσιακή και απειλητική (αν και μεγαλύτερη από όσο χρειάζεται) σεκάνς έναρξης στο Μπουτάν, καθώς και τον Τζέημς Μπατζ Ντέηλ που κρατά με επιτυχία τον βασικό ρόλο, αποδίδοντας τη σκοτεινιά του, χωρίς όμως να τον βοηθά και το σενάριο, η ταινία σε γραπώνει εξ αρχής, θέτοντας μάλιστα ένα απροσδιόριστο χρονικό όριο, μετρώντας τις ημέρες που κυλούν. Το θέμα όμως είναι πως δεν υπάρχουν ουσιαστικά β' ρόλοι, με αποτέλεσμα ο κεντρικός ήρωας να έχει απλά περιστασιακές συναντήσεις με υπόπτους και αστυνόμους, αφήνοντας τον χρόνο να κυλά άσκοπα και επιφέροντας μοιραία την κόπωση. Δεν είναι η διάρκεια αυτή καθ' εαυτή το πρόβλημα αλλά ο χρόνος που περνάμε κάνοντας κύκλους γύρω από τον εαυτό μας, άνευ λόγου και δραματουργικής ουσίας. Πάντως, όλα τα συστατικά είναι εδώ: μυστήριο, αγωνία, απειλητική ατμόσφαιρα, υποβλητική φωτογραφία και μουσική εξυπηρετούν ικανοποιητικά τον σκοπό τους, χωρίς όμως να μπορούν να σκεπάσουν το απλωμένο σενάριο και τα νερά που μπάζει η αποκάλυψη του φινάλε.

Ο "Άδειος Άνθρωπος" βασίζεται στο ομότιτλο εικονογραφημένο μυθιστόρημα των Boom! Studios, δημιουργία του Κάλεν Μπαν και της Βανέσα Ρ. Ντελ Ρέυ. Είναι η τελευταία ταινία που ανοίγει με το εμβληματικό λογότυπο 20th Century Fox.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις σειρών και κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τα θρίλερ και το μυστήριο, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)