Dix pour cent (Σαιζόν 1-4, 2015-2020)




Ελληνικός τίτλος: Πάρε τον μάνατζέρ μου

Κωμική, δραματική σειρά της France Télévisions, δημιουργία της Φαννύ Ερερό, με τους Καμίγ Κοτέν, Τιμπώ ντε Μονταλμπέρ, Γκρεγκορύ Μοντέλ, Λιλιάν Ροβέρ, Φαννύ Σιντνέ, Λωρ Καλαμύ, Νικολά Μωρύ, Στεφί Σελμά.

Έργα και ημέρες του πρακτορείου ASK, οι άνθρωποι του οποίου μένουν ξαφνικά μετέωροι, ύστερα από τον αναπάντεχο θάνατο του ιδρυτή του. Σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά ανταγωνιστικό και με το δεύτερο μεγαλύτερο πρακτορείο να καραδοκεί σαν όρνεο το τέλος του ASK, οι ηρωικοί μάνατζερ προσπαθούν απεγνωσμένα να εξισορροπήσουν τις ανάγκες της εταιρείας και τις (σχεδόν) παράλογες απαιτήσεις των διάσημων πελατών τους, με όσα ψήγματα προσωπικής ζωής τούς απομένουν καθημερινά.

Είναι από τις σειρές που πολύ απλά λες: "σταματήστε ό,τι κάνετε και καθίστε να τη δείτε, τώρα!" Ευρηματική, πανέξυπνη, αστεία, βαθειά συγκινητική, αλλά και ουσιαστικά ανθρώπινη, κατορθώνει να βάλει τον θεατή στα άδυτα των μάνατζερ των μεγάλων σταρ, με έναν τρόπο μαγικό που ενόσω αγαπά το σινεμά δεν παύει να παραμένει βαθιά ανθρωποκεντρικός. Το σενάριο κάθε επεισοδίου παραδίδει μαθήματα διαλόγων, εξιστόρησης, συναισθηματικής και αφηγηματικής ισορροπίας, την ίδια στιγμή που με κάθε λέξη και κάθε σκηνή προάγει τη σκιαγράφηση των βασικών χαρακτήρων χωρίς να πλατειάζει και χωρίς ποτέ του να εκτροχιάζεται από την κεντρική ιδέα. Τεράστιο ατού το προσεκτικά επιλεγμένο καστ των βασικών πρωταγωνιστών, που αποδίδουν με υποδειγματικό τρόπο τον ρόλο τους, προσθέτοντας ουσία και βάθος ακόμη και σε χαρακτήρες που ακροβατούν με την υπερβολή. Σπουδαία η Καμίγ Κοτέν, με τα μάτια της να ερμηνεύουν ακόμη περισσότερα από όσα ξεστομίζει, εξαιρετικά τρυφερός και προσγειωμένος ο Γκρεγκορύ Μοντέλ, έμπειρη και αριστοκρατική η παλαίμαχος Λιλιάν Ροβέρ, την ίδια στιγμή που η Λωρ Καλαμύ και ο Νικολά Μωρύ λάμπουν με την παρουσία τους και την υποκριτική τους δεινότητα.

Το εξαιρετικά συναρπαστικό της σειράς είναι η συμμετοχή μεγάλων αστέρων του σινεμά και της τηλεόρασης που υποδύονται τον εαυτό τους ως guest σε κάθε επεισόδιο και μάλιστα ερμηνεύοντας μια ακραία εκδοχή της ίδιας τους της προσωπικότητας. Ακομπλεξάριστοι, αληθινοί σταρ και με επίγνωση του μεγέθους τους, δεν διστάζουν να τσαλακωθούν και να ειρωνευθούν τον ίδιο τους τον χαρακτήρα και τη δημόσια εικόνα τους, σε ένα παιχνίδι ρεαλισμού και μυθοπλασίας, που όμως απογειώνει τη σειρά και της προσδίδει μεγαλείο πολλών (κυριολεκτικά) αστέρων. Μεταξύ των σπουδαίων guest που πέρασαν από αυτά τα 24 επεισόδια των τεσσάρων κύκλων, αναφέρω τη Σεσίλ ντε Φρανς, τη Ναταλί Μπαι, τον Ζιλ Λελούς, τον Φρασουά Μπερλεάν, τη Βιρζινί Εφιρά, τον Φαμπρίς Λυκινί, τον Κρίστοφερ Λαμπέρ, την Ιζαμπέλ Ατζανί, τη Ζυλιέτ Μπινός, τον Ζαν Ντυζαρντέν, τη Μόνικα Μπελούτσι, την Ιζαμπελ Υπέρ, την Μπεατρίς Νταλ, τον Κλωντ Λελούς, τη Σαρλότ Γκαινσμπούρ, τον Φρανκ Ντυμπόσκ, τον Ζοζέ Γκαρσιά, τη Σαντρίν Κιμπερλαίν, τη Σιγκούρνυ Γουήβερ και τον Ζαν Ρενό. 

Η σειρά αποτελεί παραγωγή της γαλλικής δημόσιας τηλεόρασης (στη Γαλλία μεταδόθηκε από τη France 2), με το Netflix να αποκτά τα παγκόσμια (σχεδόν) δικαιώματα προβολής. Ο πρωτότυπος τίτλος μεταφράζεται σε "Δέκα τοις εκατό", που είναι το ποσοστό που ο μάνατζερ κρατά από την αμοιβή των πελατών του. Μετά το συγκινητικό φινάλε του 4ου και (προς το παρόν, τουλάχιστον) τελευταίου κύκλου, οι δημιουργοί της σειράς μιλούν για μια τηλεταινία (το σενάριο της οποίας είναι στο στάδιο της προετοιμασίας, σύμφωνα με δηλώσεις της Καμίγ Κοτέν), αλλά και ενός πέμπτου κύκλου για το μέλλον, χωρίς όμως να είναι τίποτα συγκεκριμένο, αφού τα logistics που απαιτεί η ταυτόχρονη διαθεσιμότητα των ηθοποιών και των guest είναι απίστευτα δύσκολα. Και για να επανέλθω σε αυτό που έγραψα στην αρχή, σταματήστε ό,τι κάνετε και καθίστε να τη δείτε, τώρα!

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε το γαλλόφωνο σινεμά, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώΣυγκεντρωμένα τα κείμενα για τις τηλεοπτικές παραγωγές θα τα βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)