Fred til lands (2019)


Ελληνικός τίτλος: Deliver us

Δραματική σειρά θρίλερ της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης της Δανίας (DR), δημιουργία των Κρίστιαν Τόρπε και Μαρί Όστερμπύε, με τους Κλάους Ρίις Όστεργκαρντ, Άντερς Γιούουλ, Λένα Μαρία Κρίστενσεν, Μόρτεν Χέε Άντερσεν, Νταρ Σαλίμ, Μαριγιάνα Τζάνκοβιτς.

Μια ομάδα κατοίκων της μικρής πόλης του Έμπερουπ έχουν κάτι κοινό: τον ψυχοπαθή Μάικ, έναν επικίνδυνο και αδίστακτο νεαρό που τους τρομοκρατεί και καταστρέφει τη ζωή τους. Όταν ένα αγόρι πέφτει νεκρό κάτω από τις ρόδες του αυτοκινήτου του Μάικ, ο πατέρας του θύματος σκέφτεται μόνο την εκδίκηση. Έτσι, αποφασίζει να πείσει και τους υπόλοιπους κατοίκους της πόλης να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να λύσουν το πρόβλημα μία και καλή.

Το bullying και πώς η βία γεννά τη βία είναι ο βασικός καμβάς της ιστορίας αυτής της ενδιαφέρουσας και σε πολλά μέρη τραγικής σειράς από τη Δανία που κινείται στα όρια του θρίλερ και του ψυχολογικού δράματος. Γυρισμένο και εκτελεσμένο με τη γνώριμη φροντίδα (και το ύφος) των φίλων μας των Σκανδιναβών, το σήριαλ τολμά να αγγίξει επικίνδυνα θέματα και να θέσει εξίσου επικίνδυνα ερωτήματα, αφού ουδείς είναι εντελώς αθώος ή ένοχος. Οι ήρωες του δράματος βαδίζουν σε θολά μονοπάτια, με αποφάσεις που λαμβάνονται υπό πίεση αλλά και από τον φόβο μήπως τελικά τα δικά τους μυστικά αποδειχθούν ακόμη πιο επικίνδυνα από τις πράξεις αυτού που επιθυμούν να βγάλουν από τη μέση. Μέσα σε 8 ωριαία επεισόδια, το "Deliver us" ("ρύσαι ημάς" όπως μεταφράζεται στα Ελληνικά) αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα και αρκούντως συναρπαστική πρόταση, με διαρκείς ανατροπές και αγωνία που πολλές φορές χτυπά στα νεύρα. Ίσως να ήθελε έναν καλύτερο βηματισμό στον ρυθμό του κάποιες στιγμές και ίσως να εκτροχιάζεται κάπου-κάπου από τον κεντρικό αφηγηματικό άξονα, όμως δεν παύει να ξεχωρίζει χάρη στις ερμηνείες και την εξαιρετική φωτογραφία. Το φινάλε μπορεί να αφήνει ένα ανοιχτό ενδεχόμενο για δεύτερο κύκλο, όμως η σειρά ολοκληρώθηκε.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Συγκεντρωμένα τα κείμενα για τις τηλεοπτικές παραγωγές θα τα βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)