The guilty (2021)


Ελληνικός τίτλος: Ο ένοχος

Αστυνομικό θρίλερ του Netflix σε σκηνοθεσία Άντουαν Φούκουα, με τον Τζέηκ Γκύλενχαλ και τους Κριστίνα Βιντάλ, Άντριαν Μαρτίνεζ, Ράιλυ Κιου, Πήτερ Σάρσγκάαρντ, Ήθαν Χωκ, Μπω Ναπ, Πωλ Ντάνο.

Ο αστυνομικός του Λος Άντζελες Τζόε Μπέυλορ, έχει αποσπασθεί προσωρινά στο τηλεφωνικό κέντρο Άμεσης Βοήθειας, έως ότου εκδικαστεί ένα περιστατικό που συνέβη εν ώρα υπηρεσίας, 8 μήνες νωρίτερα. Απόψε, έχοντας τη νυχτερινή βάρδια, ο Τζόε μετρά τις ώρες μέχρι να ξημερώσει και να πάει στο δικαστήριο όπου θεωρεί πως θα ξεμπερδέψει αναίμακτα ώστε να επιστρέψει στην κανονική υπηρεσία του. Και κάπου τότε, μέσα σε αυτήν τη νύχτα ρουτίνας, απαντά στην κλήση κάποιας Έμιλυ Λάιτον που του λέει πως κάποιος την έχει απαγάγει. Το μοναδικό που προλαβαίνει να του πει προτού πέσει η γραμμή είναι πως βρίσκεται εν κινήσει σε ένα λευκό φορτηγάκι.

Και κάπως έτσι ξεκινά η μεγαλύτερη νύχτα στην καριέρα του Τζόε Μπέυλορ, αλλά και μία από τις πιο συναρπαστικές περιπέτειες που γυρίστηκαν πρόσφατα. Προφανώς, το στοιχείο της έκπληξης δεν υπάρχει για όσους είχαν ήδη δει το πρωτότυπο, δανέζικο φιλμ του Γκούσταβ Μόλλερ, αφού τούτος εδώ ο "Ένοχος" είναι το αμερικανικό ρημέικ. Για όλους τους υπόλοιπους όμως, η ταινία επιφυλάσσει διαρκείς εκπλήξεις και ανατροπές, αγωνία και ένα κλειστοφοβικά επιβλητικό γύρισμα, αφού το σύνολο της ιστορίας σχεδόν διαδραματίζεται στο τηλεφωνικό κέντρο του 911, με τον Τζόε να συνομιλεί διαρκώς τηλεφωνικά με συναδέλφους, φίλους από τους οποίους ζητά να τον βοηθήσουν, με το θύμα αλλά και με τον απαγωγέα. Αυτό υπήρξε άλλωστε το σεναριακό εύρημα της πρωτότυπης ταινία και ακριβώς το ίδιο επαναλαμβάνεται και εδώ, υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του πολύπειρου στο είδος της αστυνομικής περιπέτειας Άντουαν Φούκουα που τα καταφέρνει εξαιρετικά, μεταφέροντας "ακουστικά" την εξωτερική δράση και παίζοντας με τις γωνίες λήψης μέσα στο τηλεφωνικό κέντρο, εναλλάσσοντας γενικά με κοντινά, με τη βοήθεια φυσικά του νευρώδους μοντάζ του Τζέησον Μπάλαντάιν. Οπωσδήποτε, δεν μπορείς να αγνοήσεις την κλιμακούμενης έντασης και εσωτερικής κορύφωσης ερμηνεία του Τζέηκ Γκύλενχαλ καθώς κρατά μόνος του (κυριολεκτικά) την ταινία στο πρόσωπο και τη φωνή του, εγκλωβισμένος πίσω από ένα τηλέφωνο, προσπαθώντας να σώσει τη ζωή μια αθώας και να εξιλεωθεί ταυτόχρονα για τα κρίματα του παρελθόντος.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις περιπέτειες και τη δράση, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)