Rise (2022)


Ελληνικός τίτλος: Άνοδος -Η Ιστορία των Αντετοκούνμπο

Δραματική βιογραφική ταινία της Disney σε σκηνοθεσία Ακίν Ομοτόσο, με τους Ντάγιο Οκενίγι, Γετίντε Μπαντάκι, Ούτσε Αγκάντα, Ραλ Αγκάντα. Ευθύμη Χαλκίδη, Χρήστο Λούλη, Πάνο Κορώνη.

Η ιστορία της οικογένειας Αντετοκούνμπο, προσφύγων από τη Νιγηρία, που εγκαθίστανται στην Ελλάδα για να ξεκινήσουν τη ζωή τους από την αρχή. Τα προβλήματα γραφειοκρατίας εμποδίζουν διαρκώς τη νομιμότητα της διαμονής τους, όμως το έμφυτο ταλέντο των παιδιών τους στο μπάσκετ ανοίγει νέους, ελπιδοφόρους δρόμους.

Η ιστορία των αδελφών Αντετοκούνμπο, που από την αφάνεια και τη φτώχεια βρέθηκαν να λάμπουν στα παρκέ του ΝΒΑ, δεν θα μπορούσε να μην αποτελέσει το πρωτογενές υλικό για μια οικογενειακή ταινία εμψύχωσης για την Disney. Με μια ζωή γραμμένη λες από τα πριν για ταινία, οι ημέρες του κατατρεγμένου ανδρόγυνου από τη Νιγηρία και των ταλαντούχων παιδιών τους που βρήκαν στην Ελλάδα (έστω και μη νομότυπα) το άσυλο που ονειρεύονταν για ένα καλύτερο αύριο, μεταφέρονται στην οθόνη του Disney+ σε μια υποδειγματική, οικογενειακή (τηλε)ταινία, γυρισμένη με φροντίδα, μεράκι αλλά και κάμποσες δόσεις αλήθειας. Το σενάριο του Αράς Αμέλ, με τις ευλογίες του Γιάννη Αντετοκούνμπο που συμμετέχει ως εκτελεστικός παραγωγός, αφηγείται με σωστές ισορροπίες ρεαλισμού, συγκίνησης και χιούμορ την ιστορία της οικογένειας αυτής που βρέθηκε από το απόλυτο τίποτα στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής. Χωρίς ποτέ η "Άνοδος" να γίνεται κάτι περισσότερο από μια εξαιρετικά φροντισμένη τηλεταινία (τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το ύφος και τις προθέσεις της), δεν παύει να γοητεύει όχι μόνο με την ιστορία της αλλά και χάρη στην φροντισμένη παραγωγή και στη σοβαρότητα με την οποία αγγίζει το θέμα της και τους ανθρώπους της.

Γυρισμένη αξ ολοκλήρου στην Αθήνα (η οποία μάλιστα υποδύεται σε ορισμένες σκηνές την Κωνσταντινούπολη και τη Νέα Υόρκη), η "Άνοδος" έχει ένα επί πλέον ενδιαφέρον για τους θεατές στην Ελλάδα, με κάμποσους γνωστούς, δικούς μας ηθοποιούς να περνούν από την οθόνη αλλά και ένα συνεργείο γεμάτο από Έλληνες, όπως θα διαπιστώσετε με τα μάτια σας, εάν διαβάσετε τους τίτλους τέλους. Εκεί που κερδίζει σημαντικούς πόντους η ταινία είναι πως στην πραγματικότητα αποτελεί ωδή στην οικογένεια και στους άρρηκτους δεσμούς αγάπης μεταξύ γονιών και παιδιών, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα το αθλητικό κομμάτι. Ενδεικτική της προσέγγισης αυτής είναι η σεκάνς στο ΣΕΦ, κατά τη διάρκεια της επιλογής υποψήφιων παικτών από μεγάλες, επαγγελματικές ομάδες, όπου η κάμερα στρέφει στην αγωνία του πατέρα που περιμένει έξω από το στάδιο, αδυνατώντας να αντέξει την ένταση της στιγμής, παρά στα κατορθώματα του Γιάννη στο παρκέ. Είναι τρυφερό, είναι ανθρώπινο, είναι εμψυχωτικό και εν τέλει κατορθώνει να θίγει αρκετά επίκαιρα θέματα, χωρίς να γίνεται καταγγελτικό ή διδακτικό. Μεγάλο ατού του φιλμ, τα νεαρά αδέλφια που υποδύονται τον Γιάννη και τον Θανάση, που μολονότι πρωτοεμφανιζόμενοι αποδίδουν με έναν έμφυτο ρεαλισμό αλλά και επαγγελματική προσέγγιση τους ρόλους τους, ενισχύοντας την αληθοφάνεια της ταινίας. Για την ιστορία, να αναφέρω πως η "Άνοδος" αποτελεί την πρώτη ταινία της Disney που γυρίζεται εξ ολοκλήρου στην Ευρώπη.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)