Κινηματογράφοι - Σπόρτιγκ (2 αίθουσες + θερινός)

Αίθουσα 3 (θερινή)

Αίθουσα 1
Αίθουσα 2


Ένας από τους παλιότερους κινηματογράφους της Νέας Σμύρνης, αλλά και της Αθήνας, το Σπόρτιγκ ξεκίνησε το 1939, στην κάτω πλευρά της σημερινής πλατείας. Σε αυτόνομο κτίριο και με την τυπική διάταξη χειμερινός κάτω-θερινός επάνω, το Σπόρτιγκ έγραψε τη δική του ιστορία στην περιοχή, ενώ σήμερα είναι ο μοναδικός που λειτουργεί ακόμα στη Νέα Σμύρνη, μαζί με το θερινό Φιλίπ, καθώς ο Άτταλος έκλεισε στις αρχές της χειμερινής σαιζόν 2018. Βρίσκεται σε κεντρικότατο σημείο, στην καρδιά της Νέας Σμύρνης, τόσο δίπλα στη πιάτσα των καφέ και των εστιατορίων της πλατείας, όσο και στα εμπορικά καταστήματα της Ομήρου. Παρέμεινε φροντισμένος μέσα στα χρόνια, ενώ η νέα χιλιετία τον βρίσκει πλέον με δύο αίθουσες, και εξοπλισμένο με ψηφιακό ήχο Dolby Digital και DTS. Με δωδεκάμηνη λειτουργία χάρη στο θερινό της ταράτσας, το Σπόρτιγκ παρέμεινε σημείο αναφοράς της Νέας Σμύρνης, με εξαίρεση μια μελανή σελίδα στην ιστορία του, όταν παρέμεινε κλειστό τη σαιζόν 2012-2013, ευτυχώς μόνο για μία χρονιά.

Λιτής εμφάνισης το κτίριό του, αισθητικά αναβαθμισμένο σε σχέση με το παρελθόν, βρίσκεται σε γωνιακή θέση, με ένα έντονο μπεζ να καλύπτει τις εξωτερικές του επιφάνειες, σε αντίθεση με τις πιο έντονες αποχρώσεις που διακοσμούν τους τοίχους γύρω από το ταμείο και την είσοδο. Πολλά ταμπλώ και αφίσες με τις ταινίες της σαιζόν ολόγυρα, ενώ επιπρόσθετο χρώμα τού προσδίδει και μια τζελατερία που βρίσκεται στη γωνία. Το ταμείο του βρίσκεται επί του πεζοδρομίου, δίπλα στην τζαμένια είσοδο που οδηγεί σε ένα πολύχρωμο και μοντέρνας όψης μακρόστενο φουαγέ, Απέναντι ακριβώς από την είσοδο θα βρείτε την πόρτα της αίθουσας 1 (της πλατείας της παλιάς αίθουσας), ενώ οι σκάλες στα δεξιά σας θα σας ανεβάσουν στον παλιό εξώστη και σημερινή αίθουσα 2. 

Η αίθουσα 1 στο ισόγειο σας περιμένει στα μπλε και στα λευκά και αναδίδει μια μοντέρνα και συνάμα κλασσική αίσθηση. Μπλε πολυθρόνες σε μονομπλόκ διάταξη δένουν χρωματικά με τις μπλε επιφάνειες στους τοίχους και στην κάτω πλευρά των παλιών θεωρείων, ενώ κοντράρουν έντονα το λευκό στα γύψινα διακοσμητικά και φυσικά στην ικανοποιητικού μεγέθους οθόνη, η οποία βρίσκεται μέσα σε σκηνή. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως ο φωτισμός και τα χρώματα που έχουν επιλεγεί μασκάρουν με ενδιαφέροντα τρόπο τα παλιά θεωρεία που επεκτείνονταν από τον εξώστη μέχρι τα πλαϊνά της οθόνης, με αποτέλεσμα να μην δείχνουν κουφάρια του παλιού τους εαυτού (όπως σε άλλες αίθουσες που έσπασαν στα δυο), αλλά να αποτελούν μέρος της διακόσμησης, Σε αυτό συντελεί και το μαύρο πανί που καλύπτει όλη την επιφάνεια από την κουπαστή του θεωρείου μέχρι την οροφή, μετατρέποντάς το σε διακόσμηση του τοίχου. Παρά το μικρό σχετικά μέγεθός της, η αίθουσα 1 του Σπόρτιγκ δείχνει σύγχρονη και ταυτόχρονα φιλόξενη και φροντισμένη, Σε αυτό συντελούν και οι άρτιες συνθήκες προβολής (σύστημα Dolby Digital Cinema), με τον ψηφιακό προτζέκτορα να εξασφαλίζει μια λαμπερή εικόνα χωρίς ίχνος από τεχνουργήματα, την ίδια στιγμή που ο πολυκάναλος ψηφιακός ήχος χαρακτηρίζεται από βάθος στα μπάσα και μια προσεγμένη ακουστική που ανεβάζει ψηλά τον πήχυ.

Για την αίθουσα 2, ανεβαίνουμε τα σκαλιά που βρίσκονται στα δεξιά μας, αμέσως μετά τη τζαμόπορτα της εισόδου και που οδηγούσαν στον παλιό εξώστη. Η πόρτα που ανοίγουμε μας βάζει στο εμπρός αριστερό μέρος της αίθουσας, σχεδόν μπροστά από την οθόνη, ενώ οι θέσεις βρίσκονται πίσω μας και δεξιά. Έχει μόνο 4 σειρές καθισμάτων, με τις ίδιες μπλε πολυθρόνες σε αμφιθεατρική διάταξη που επιτρέπουν άνετη θέαση της μικρής αλλά ικανοποιητικής οθόνης, ακόμη και από την πρώτη σειρά. Μπλε τοίχοι ολόγυρα κοντράρουν το λευκό του πανιού, ενώ μπροστά ακριβώς από την οθόνη βρίσκεται μια μεγάλου βάθους υπερυψωμένη σκηνή. Είναι προφανές πως ο εξώστης έχει επιμηκυνθεί ώστε να δώσει απόσταση ανάμεσα στις θέσεις και στην οθόνη, όμως η σκηνή που έχει τοποθετηθεί μπροστά της εξυπηρετεί στο να μην περπατά κανένας επάνω σε αυτή την "προσθήκη", γεγονός που επιβεβαιώνεται και από σχετική επιγραφή. Η "κορνίζα" του παλιού εξώστη τώρα βρίσκεται επάνω από τη "σκηνή". Σε γενικές γραμμές, και παρά το μικρό της μέγεθος, η αίθουσα 2 του Σπόρτιγκ δεν είναι καθόλου κλειστοφοβική, το αντίθετο μάλιστα, μοιάζει πολύ φιλική, και προσφέρεται για ταινίες χαμηλού προφίλ. Η προβολή είναι ψηφιακή της Dolby, με καθαρή εικόνα, και ο ήχος σε καλή ένταση, στερεοφωνικός.

Συνεχίζοντας να ανεβαίνουμε τα σκαλιά μετά την αίθουσα 2, φτάνουμε στη μεγάλη ταράτσα που φιλοξενεί το θερινό Σπόρτιγκ. Ευρύχωρη και "ανοιχτή" (πολυκατοικία έχει μόνο στη δεξιά της πλευρά), η θερινή αίθουσα σε υποδέχεται φιλόξενα από τα πρώτα σου βήματα, με κυρίαρχη τη μεγάλη κτιστή οθόνη με το μπορντώ πλαίσιο. Οι γκρίζες αναπαυτικές πολυθρόνες (με αρκετά τραπεζάκια ανάμεσά τους) είναι τοποθετημένες με καλή απόσταση ανάμεσά τους σε δύο μπλοκ, με τρεις κάθετους διαδρόμους μεταξύ τους. Προσέξτε, όμως, να επιλέξετε το δεξί μπλοκ εάν φτάσετε έγκαιρα, καθώς αυτό είναι που βρίσκεται φάτσα στην οθόνη, η οποία δεν είναι στο κέντρο της ταράτσας, αλλά στη δεξιά άκρη της. Το μπλοκ στα αριστερά δεν είναι πως έχει κακή θέαση, αλλά δεν είναι απέναντι από την οθόνη. Για γευστικές προμήθειες θα απευθυνθείτε στο μπαρ του θερινού που βρίσκεται στο πίσω μέρος της ταράτσας, στα αριστερά σας όπως θα βγείτε από τις σκάλες. Κάποιες γλάστρες ολόγυρα φροντίζουν για την παρουσία πράσινου, αλλά κυρίως είναι ο ανοιχτός ουρανός αυτό που σε κερδίζει. Η προβολή είναι ψηφιακή της Dolby, πεντακάθαρη, και ο ήχος Dolby Digital (χωρίς subwoofer) με πολύ καλή ποιότητα, ικανοποιητικότατη ένταση και ισχυρό surround.

Σπόρτιγκ

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Περισσότερους θερινούς κινηματογράφους θα βρείτε συγκεντρωμένους εδώ. Για τη συγκεντρωτική λίστα των σινεμά, κλικ εδώ. 

Πρόγραμμα του 2017 για την ταινία "Μια βόλτα στη Γαλλία" -διανομή: One from the heart


Πρόγραμμα Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2017 (κοινό με το θερινό "Φιλίπ")



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)