5.000 ψέμματα (1966) (Α/Μ)



Κωμωδία της Finos, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κωνσταντίνου, με τον ίδιο και τους Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Σαπφώ Νοταρά, Αλέκο Τζαννετάκο, Τόνια Καζιάνη, Χρήστο Τσαγανέα. 

Δυο φίλοι μπατιράκια που ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν δουλειά, δέχονται την πρόταση ενός ερασιτέχνη αλλά παθιασμένου αρχαιολόγου να κλέψουν ένα πήλινο αγαλματίδιο από τη βίλα του ανταγωνιστή του. 

Έχει πολύ ενδιαφέρον αυτή η ταινία, από πολλές απόψεις. Κατ' αρχήν είναι η δεύτερη ταινία που υπογράφει ως σκηνοθέτης ο Γιώργος Κωνσταντίνου, με την άλλη (Άνθρωπος για όλες τις δουλειές) να έχει γυριστεί την ίδια χρονιά. Το δεύτερο ενδιαφέρον σημείο της είναι το σενάριο (Σταμάτης Φιλλιπούλης, Βύρων Μακρίδης), το οποίο ξεφεύγει μίλια από την πεπατημένη, καθώς είναι από τις λίγες φορές που παρακολουθούμε κάτι που θυμίζει -ας πούμε- αστυνομική κωμωδία, και μάλιστα με ριφιφί. Η πρωτότυπη αυτή ιδέα συνδυάζεται αρμονικά και με τη σκηνοθετική ματιά του Γιώργου Κωνσταντίνου που δίνει στην ταινία ένα ύφος slapstick κωμωδίας που θυμίζει αγγλόφωνο σινεμά και που δεν μοιάζει με το αντίστοιχο και πιο λαϊκό (όχι με κακή έννοια) slapstick στυλ που υιοθέτησε ο Θανάσης Βέγγος, δυστυχώς τις περισσότερες φορές χωρίς σενάριο. Γρήγοροι ρυθμοί, φλεγματικό χιούμορ, καλοστημένες ερμηνείες και χαριτωμένες ανατροπές, κάνουν την ταινία απολαυστική.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Disorder (2024)

Αρραβωνιάσματα (1950) (Α/Μ)

O τελευταίος πειρασμός (1964) (Α/Μ)

Les amours d'Anaïs (2021)

Κινηματογράφοι- Village @ The Mall (Αίθουσες 1-11)