Les nuits d'été (2014)


Δραματική κομεντί της Le Pacte, σε σκηνοθεσία Μάριο Φανφάνι, με τους Γκιγιώμ ντε Τονκεντέκ, Ζαν Μπαλιμπάρ, Νικολά Μπουσώ, Ματιέ Σπινοζί, Κλεμάν Σιμπονύ. 

Με τον πόλεμο της Αλγερίας στο απόγειό του να διχάζει τους Γάλλους, ο Μισέλ και η Ελέν διάγουν την αστική ζωή τους, αποτελώντας ένα φαινομενικά υποδειγματικό ζευγάρι. Αυτό που δεν γνωρίζει κανείς είναι πως ο Μισέλ, με την πρώτη ευκαιρία, δραπετεύει στο εξοχικό του, όπου ζει ως Μυλέν, παρέα με τον επίσης τραβεστί φίλο του, Φλάβια. 

Έχει πολύ ενδιαφέρον η παράλληλη παράθεση των εξελίξεων στην Αλγερία, την εποχή που η Γαλλία θυσίαζε αναίτια τα παιδιά της σε έναν πόλεμο ήδη χαμένο, με αυτήν την μυστικής παρέα ανδρών που το μόνο που αποζητούσαν ήταν η ευκαιρία να ζουν -έστω κρυφά, έστω για λίγες ώρες- ελεύθερες σαν γυναίκες, μακριά από τον κίνδυνο της σύλληψης. Σε μια χώρα όπου η κάθε μορφής διαφορετική άποψη ερχόταν σε αντίθεση με το "πατρίς-οικογένεια" κατεστημένο, αυτοί οι άνθρωποι διεκδικούν το δικαίωμα στην αλήθεια τους, στους έρωτές τους και στην ελευθερία τους. Με πολύ σοβαρές και καλοδουλεμένες ερμηνείες, η ταινία στήνει όμορφα τους χαρακτήρες της και το περιβάλλον τους, χωρίς μεγάλα λόγια. Την ίδια στιγμή, όμως, το σενάριο δεν διευκολύνει την εξέλιξη προς κάποιο μεγάλο γεγονός, αφού ακολουθεί μια εύκολη διαδρομή, αφήνοντας ανεκμετάλλευτα ουσιαστικά κάποια κομμάτια του, όπως την ιστορία του νεαρού φαντάρου που λιποτακτεί. Έχει μια ειλικρίνεια, όμως, στις προθέσεις της η ταινία και πρωταγωνιστές που σε κερδίζουν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)