Brooklyn (2015)


Δραματική ταινία εποχής των BBC/HanWay, σε σκηνοθεσία Τζων Κράουλυ, με τους Σαοΐρζ Ρόναν, Έμορυ Κοέν, Τζούλι Γουώλτερς, Τζιμ Μπρόουντμπεντ, Μαιβ ΜακΓκραθ. 

Ιρλανδία, στα χρόνια του 1950. Μια νεαρή κοπέλα μεταναστεύει ολομόναχη στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τη βοήθεια γνωστών του ιερέα τους, ώστε να μπορέσει να ξεφύγει από την ανέχεια στη μικρή της πόλη. Στο Μπρούκλυν, όπου και εγκαθίσταται, ξεκινά μια καινούργια ζωή, μολονότι της είναι τρομακτικά δύσκολο να αφήσει πίσω της την οικογένειά της. 

Ένας έμπειρος κινηματογραφικός σεναρίστας, ο Νικ Χόρνμπυ, μεταφέρει για το σινεμά το μπεστ σέλερ μυθιστόρημα του Κολμ Τόιμπιν, για τη ζωή της Έλλις (λίγο ειρωνικό,αν σκεφτεί κανείς πως η κεντρική ηρωίδα έχει το όνομα του νησιού Έλλις, όπου οι ΗΠΑ υποδέχονταν τους μετανάστες). Μια ήσυχη ιστορία, τρυφερή και με ανθρώπινη ζεστασιά μεταμορφώνεται έντεχνα και σε μια ήσυχη και εξίσου ανθρώπινα ζεστή ταινία που δεν καταφεύγει ουδέποτε σε υπερβολές ή άσκοπες τραγικές κορυφώσεις για να κεντρίσει το ενδιαφέρον. Απόλυτα επικεντρωμένη στην κεντρική της φιγούρα (εξαιρετική και πανέμορφη η Σαοΐρζ Ρόναν) και τους ανθρώπους που την περιβάλλουν (ένα άριστα επιλεγμένο και καθοδηγημένο καστ β' ρόλων), η ταινία μιλά για ενηλικίωση, για νέα ξεκινήματα, για το κόψιμο (όσο βίαιο κι αν χρειαστεί) του ομφάλιου λώρου που μας συνδέει εξαναγκαστικά με το παρελθόν και τις αδυναμίες μας. Μια ταινία που προάγει την καλοσύνη, αλλά και τον βαθύ ρεαλισμό των ανθρώπινων συναισθημάτων. Υπέροχη η αναπαράσταση της εποχής, ενισχύεται και από τη φωτογραφία του Υβ Μπελανζέ που φωτίζει και χρωματίζει με κόντρα ύφος τις δύο πόλεις αλλά και τις δύο ζωές της μικρής Έλλις, έως ότου να μεταμορφωθεί σε μια ώριμη και κατασταλαγμένη γυναίκα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)