Ο εμποράκος (1967) (Α/Μ)



Δραματική ταινία της Ανζερβός, σε σκηνοθεσία Μαρίας Πλυτά, με τους Κώστα Καρρά, Μαρία Σόκαλη, Βασίλη Καΐλα, Μπεάτα Ασημακοπούλου, Έφη Οικονόμου. 

Ένας φτωχός φοιτητής μεροκαματιάρης που μοιράζει εφημερίδες μαζί με την αδελφή του για να τα βγάλουν πέρα οικονομικά, γνωρίζει μια πλούσια κοπέλα, καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι, την οποία ερωτεύεται. Την ίδια στιγμή έχει να αντιμετωπίσει τόσο τον πόλεμο που του ασκεί η μητριά της, όσο και τις ανάγκες ενός μικρού ορφανού αγοριού που πουλάει τσατσάρες στον δρόμο. 

Η Μαρία Πλυτά είχε πάντα μια ευαισθησία και μια σοβαρότητα στις ταινίες που έγραφε και που σκηνοθετούσε, ναι μεν μίας συγκεκριμένης θεματολογίας (πλούσιους και φτωχούς ή γενικότερα καταραμένους έρωτες) που "πουλούσε" εκείνη την εποχή, αλλά και που καμία σχέση δεν είχαν με άλλα δακρύβρεχτα έπη που πήγαιναν κατ' ευθείαν στις συνοικιακές αίθουσες. Εδώ, όμως, τα χαλάει λίγο, καθώς το σενάριο είναι ουσιαστικά δύο ταινίες σε μία: ο έρωτας του φτωχού εφημεριδοπώλη με την πλούσια και ταλαιπωρημένη από τη μητριά της κοπέλα από τη μια και από την άλλη η παράλληλη ιστορία του "εμποράκου" Βασίλη Καΐλα που καταναγκαστικά συνυπάρχουν, αφού στην ουσία η μία θα μπορούσε να υπάρχει χωρίς την άλλη και τούμπαλιν. Είναι εμφανές, όμως, ένα "άγχος" να επαναληφθεί η επιτυχία του "Λουστράκου" (ακόμα και ο τίτλος εκεί παραπέμπει) που δικαιολογεί και τον εμβόλιμο ρόλο του πιτσιρικά Καΐλα. Ρεσιτάλ κακίας (αλλά και εξιλέωσης, μολονότι υπερβολικής και φλύαρης) από την Μπεάτα Ασημακοπούλου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)