Au revoir les enfants (1987)


Ελληνικός τίτλος: Αντίο παιδιά 

Δραματική ταινία της Gaumont, σε σκηνοθεσία Λουί Μαλ, με τους Γκασπάρ Μανές, Ραφαέλ Φεγιτό, Φρανσίν Ρασέτ, Στανισλάς Καρρέ ντε Μαλμπέργκ, Φιλίπ Μοριέ-Ζενού, Φρανσουά Μπερλεάν, Ιρέν Ζακόμπ, Φρανσουά Νεγκρέ. 

Σε ένα καθολικό οικοτροφείο αρρένων στη Γαλλία της Κυβέρνησης του Βισύ, ένα αγόρι πλούσιας οικογενείας γίνεται πολύ φίλος με έναν νεοφερμένο μαθητή, ο οποίος βρίσκεται εκεί με πλαστή ταυτότητα, καθώς είναι Εβραίος. 

Απόλυτα ρεαλιστική και χωρίς δραματικές κορώνες ταινία, με εξαιρετικό καστ συνόλου και δύο υπέροχους νεαρούς πρωταγωνιστές, το "Αντίο παιδιά" είναι μια συγκλονιστική καταγραφή της ζωής στη Γαλλία, στα χρόνια του Πεταίν. Ο μικρόκοσμος του οικοτροφείου καθρεφτίζει μια ολόκληρη χώρα που έψαχνε να βρει τις αρχές της και τις αξίες της, πουλημένη στους Ναζί και βουτηγμένη στους δοσίλογους και τους μαυραγορίτες. Ουσιαστική κινηματογράφηση, φυσικότητα στο περιβάλλον και τις ερμηνείες, χωρίς μεγάλα λόγια και εντυπωσιασμούς, η ταινία μαγνητίζει με τα βλέμματα των πρωταγωνιστών της και την αθωότητα στις αντιδράσεις των ηρώων της που αντιμετωπίζουν με περίσσια αξιοπρέπεια τις εξελίξεις. Δυνατό, καθαρό σινεμά, με άποψη και ξεκάθαρη ματιά. Η σκηνή που τα παιδιά παρακολουθούν μια βουβή ταινία του Σαρλώ, συνοδεία μουσικής από τους καθηγητές τους, θα σας αγκαλιάσει την ψυχή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)