La ciociara (1960) (A/M)




Ελληνικός τίτλος: Η ατιμασμένη

Δραματική ταινία της Titanus, σε σκηνοθεσία Βιτόριο Ντε Σίκα, με τους Σοφία Λόρεν, Ζαν-Πωλ Μπελμοντό, Ελεονόρα Μπράουν, Κάρλο Νίνκι. 

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μια χήρα εγκαταλείπει τη ζωή της στη Ρώμη που πλήττεται από τους βομβαρδισμούς και καταφεύγει στην εξοχή, σε ένα χωριό γεμάτο από "πρόσφυγες" των πόλεων. 

Η Αγία Τριάδα του ιταλικού σινεμά (Κάρλο Πόντι στην παραγωγή, Βιτόριο Ντε Σίκα στη σκηνοθεσία, Σοφία Λόρεν στον πρώτο ρόλο) μάς προσφέρει ένα εξαιρετικό δείγμα δουλειάς και μια ταινία που συναρπάζει με τον ρεαλισμό και τη σκληρότητά της μέχρι και σήμερα. Η Λόρεν παίρνει όλη την ταινία πάνω της, τσαλακωμένη και ταλαιπωρημένη, αλλά πάντοτε σταρ (και χωρίς φτιασιδώματα). Ενδιαφέρων και ο ρόλος του Μπελμοντό (χαμένος, όμως, στην ιταλική μεταγλώττιση), ενώ τραγική φιγούρα στέκει δίπλα της και η κόρη της, αυτή για την οποία γίνονται όλα, για να επιζήσει, να δει έναν καλύτερο κόσμο και να αποκτήσει όλα όσα δεν κατάφερε η μάνα της, πνιγμένη στις υποχωρήσεις και τους συμβιβασμούς. Πολιτικό σχόλιο για τον φασισμό και το βόλεμα, κραυγή κατά του πολέμου (του πραγματικού, του "εμφύλιου" και του εσωτερικού, μέσα μας, με τους δαίμονές μας), η Ατιμασμένη είναι μια ταινία που θα σας μείνει στη μυαλό και την ψυχή.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)