Réparer les vivants (2016)


Ελληνικός τίτλος: Δυο καρδιές

Δραματική ταινία της Films Distribution, σε σκηνοθεσία Κατέλ Κιγιεβερέ, με τους Ταχαρ Ραχίμ, Εμμανυέλ Σενιέ, Ανν Ντορβάλ, Μπουλί Λανέρ. 

Όταν ο έφηβος γιος τους μένει εγκεφαλικά νεκρός μετά από τροχαίο, οι δυο γονείς του αποφασίζουν να συναινέσουν στη δωρεά των οργάνων του. Την ίδια στιγμή, μια γυναίκα που κινδυνεύει να πεθάνει από την καρδιά της από στιγμή σε στιγμή, καλείται να πάρει τη δική της απόφαση για το μέλλον της. 

Την είχα ψιλιαστεί τη δουλειά, προτού ακόμα μπω στην αίθουσα, πως όταν τελειώσει το έργο θα χρειαστώ αντικαταθλιπτικά, και δεν διαψεύσθηκα. Η πρώτη μισή ώρα, όμως, με ταξίδεψε πραγματικά, με αυτή την ονειρική κινηματογράφηση, την ομιχλώδη φωτογραφία της αυγής (Τομ Χαραρί) και την υποβλητική μουσική της (Αλεξάντρ Ντεπλά), που είπα μέσα μου πως έχει υψηλή αισθητική και μαεστρία η ταινία και πως άδικοι ήταν οι ενδοιασμοί μου. Προσθέστε σε αυτό και την εξαιρετική σεκάνς του δυστυχήματος, αλλά και τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών και θα συμμεριστείτε τον ενθουσιασμό μου. 

Μετά, όμως, αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς όχι μόνο το βάρος της ταινίας σού σφίγγει την καρδιά αλλά κυρίως γιατί ακριβώς στη μέση, η ταινία είναι σαν να τελειώνει, και μετά παρακολουθούμε μια άλλη ιστορία, αυτήν της γυναίκας που είναι η εν δυνάμει λήπτρια της καρδιάς του νεαρού. Κι όσο καλοδουλεμένο σεναριακά ήταν το πρώτο μέρος, τόσο μπερδεύεται το δεύτερο, καθώς μπλέκουν πολλά και πολλοί, τα οποία, όμως δεν αναπτύσσονται. Και δώσ' του στενοχώρια, και δώσ' του η καρδιά να σφίγγει κι άλλο, και κάποια στιγμή λες "μπάστα", δεν παλεύεται πια. Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια σοβαρών προθέσεων και με περίσσια σκηνοθετική φροντίδα ταινία, αλλά πέραν του ψυχοπλακώματος, συνειδητοποιείς πως η δεύτερη ιστορία δεν σε ενδιαφέρει τόσο, γεγονός που επιβεβαιώνεται όταν το φιλμ κλείνει το κύκλο του και επιστρέφει στον κατ' εμέ βασικό ήρωά του, τον νεκρό νεαρό, και στην αρχική ονειρική της διάθεση. Βαρύ, ασήκωτο και άνισο, θα μπορούσε να είχε δουλέψει καλύτερα αν τελικά οι ιστορίες έτρεχαν παράλληλα, ώστε να μην χωρίζουν την ταινία στα δύο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)