Κινηματογράφοι - Αθηναία (θερινός)

Η αίθουσα το 2019

Διάσημος και αγαπημένος θερινός κινηματογράφος της Αθήνας, στην καρδιά του Κολωνακίου, εκεί που συναντιούνται η Χάρητος με τη Σπευσίππου, παραδίπλα από τη Μαρασλή, η Αθηναία έχει αναδειχθεί αδιαφιλονίκητος θριαμβευτής στον πόλεμο που έχει αντιμετωπίσει μέσα στα χρόνια. Σχετικά καινούργιο σινεμά, η Αθηναία βρήκε την ευκαιρία να γεννηθεί από τον οραματιστή Θόδωρο Ρίγγα σε ένα άχτιστο οικόπεδο μόλις το 1979, χρονιά δύσκολη για την κινηματογραφική αγορά της Αθήνας. Όσους φίλους κέρδισε από την αρχή, άλλους τόσους εχθρούς δημιούργησε: οι περίοικοι θεώρησαν ντε φάκτο ότι το σινεμά θα τους ενοχλεί και κίνησαν γη και ουρανό να το κλείσουν. Μια χρονιά, μάλιστα, σχεδόν το κατάφεραν, αλλά η Αθηναία αποδείχτηκε παλληκάρι, με αποτέλεσμα να είναι ακόμα εκεί, ευτυχώς για όλους μας. Πάντως, ο πόλεμος είχε παράπλευρες απώλειες, εφόσον μια χρυσή τομή βρέθηκε στην ένταση του ήχου της προβολής, ο οποίος έπρεπε να παίζει τόσο όσο ώστε να μην ενοχλεί. Κάποια από τα "δύσκολα" καλοκαίρια, είχε φτάσει στο σημείο να παίζει σχεδόν ψιθυριστά, αλλά τελικά βρέθηκε λύση και πλέον δεν υφίσταται θέμα. Με πρόγραμμα "σαλονάτων" ταινιών, τόσο στα χρόνια των επαναλήψεων όσο και στα πιο πρόσφατα που παίζει Α' Προβολή, η Αθηναία δεν πρόδωσε ποτέ το ύφος της, πιστή σε έναν προγραμματισμό που εύκολα μεταφράζεται ως "πάμε να δούμε ταινία στην Αθηναία, ακόμα κι αν δεν ξέρουμε τι παίζει", εφόσον ό,τι και να παίξει δεν θα ξενίσει το κοινό της.


Με σχετικά πρόσφατα ανακαινισμένη την πρόσοψή της που θα μπορούσε να ανήκει και σε χειμερινό σινεμά, η Αθηναία θα σας υποδεχθεί με μωβ γκρι αποχρώσεις στους τοίχους και μια κομψή κοίλη μεταλλική επιγραφή που φέρει το όνομά της, ακριβώς στο τέλος της Χάρητος και στην "πλάγια" γωνία της με τη Σπευσίππου. Οι κομψοί εξωτερικοί φωτισμοί ολοκληρώνουν το φιλικό καλωσόρισμα, παρέα με τους φιλικούς και χαμογελαστούς ανθρώπους της που θα σας υποδεχθούν στην είσοδο και το ταμείο (επί του πεζοδρομίου, στα δεξιά της εισόδου). Ικανός αριθμός ταμπλώ με τα "προσεχώς" θα σας ανοίξουν την όρεξη για τις ταινίες της σαιζόν, ενώ, με έναν μαγικό τρόπο και ασυναίσθητα, θα κατευθυνθείτε όλο αριστερά, στο μπαρ του σινεμά, αφού η μυρωδιά από τις φρεσκοψημένες και χειροποίητες τυρόπιτες σας τραβάει κατακεί από τη μύτη. Ναι, ναι, το ξέρω, ακούγεται κάπως κλισέ η ιστορία με τις τυρόπιτες της Αθηναίας, αλλά τι να κάνουμε τώρα, είναι συνυφασμένες με την ύπαρξη του ίδιου του σινεμά και πάντα πεντανόστιμες.

Η αίθουσα φωτογραφημένη το 2017

Η αυλή είναι μικρή σχετικά, αλλά φιλόξενη και καταπράσινη, χωμένη ανάμεσα σε τρεις πολυκατοικίες. Πάνινες πολυθρόνες (προσφάτως λευκού χρώματος) μονομπλόκ, χωρίς τραπεζάκια, εξασφαλίζουν άνετη θέαση στη μεγάλη οθόνη που βρίσκεται σε σωστό ύψος ώστε ούτε να στραβολαιμιάζετε ούτε να σας ενοχλεί ο μπροστινός. Ο διακριτικός φωτισμός δίνει μια όμορφη και καλοκαιρινή αίσθηση αυλής στον χώρο, ενώ στα δύο συντριβανάκια, προβολάκια με εναλλασσόμενα χρώματα "παίζουν" επάνω στην οθόνη. Η προβολή είναι ψηφιακή και ολόλαμπρη, ενώ το θέμα του ήχου έχει πλέον διευθετηθεί κατά τον βέλτιστο τρόπο, με ηχεία καλής ποιότητας, τοποθετημένα μόνο περιφερειακά της αίθουσας, τα οποία παίζουν καθαρά και στερεοφωνικά. 

Η Αθηναία είναι μέλος των Europa Cinemas.

Αθηναία

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)