Τετάρτη 04:45 (2015)


Δραματική περιπέτεια του Αλέξη Αλεξίου, με τους Στέλιο Μάινα, Δημήτρη Τζουμάκη, Αδάμ Μπουσδούκο, Γιώργο Συμεωνίδη, Μαρία Ναυπλιώτου, Μίμι Μπρανέσκου. 

Ο Στέλιος έχει 32 ώρες διορία να επιστρέψει τοκισμένο το ποσό που του δάνεισε πριν χρόνια ένας ρουμάνος γκάνγκστερ για να ανοίξει το τζαζ μπαρ του. Χρεωμένος, αγχωμένος και γνωρίζοντας πως στην ουσία ο τύπος απειλεί το παιδί του, ο Στέλιος γυρίζει την Αθήνα γυρεύοντας χάρες από γνωστούς και συγγενείς, την ίδια στιγμή που στο σπίτι του ο γάμος του διαλύεται. 

Αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη έκπληξη του ελληνικού σινεμά τα τελευταία χρόνια είναι τούτη εδώ η ταινία, μόλις η δεύτερη μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη της, 7 χρόνια μετά το ντεμπούτο του με την Ιστορία 52. Υπογράφοντας ο ίδιος και το καλογραμμένο και άκρως κινηματογραφικό σενάριο, ο Αλεξίου αφηγείται ολοκληρωμένα την κατάβαση ενός καθ' υπόσταση αθώου ανθρώπου προς την κόλαση, όπου θα πρέπει να πληρώσει και το χρέος που του αντιστοιχεί, έναντι των σφαλμάτων του παρελθόντος. 

Τραγική φιγούρα ο Στέλιος Μάινας σηκώνει όλο το βάρος της ταινίας επάνω του, με σωστή παρουσία και λόγο, ρεαλιστικός και συνάμα κυρίαρχος στο πανί, υποβοηθούμενος από ένα καστ β' ρόλων που στο σύνολό του δουλεύει ρολόι, με πρώτο βιολί τον Βασίλη Τζουμάκη, ο οποίος μπορεί να επαναλαμβάνει τη γνωστή περσόνα του, αλλά στη συγκεκριμένη ταινία πάει γάντι. Εξαιρετική φωτογραφία (Χρήστος Καραμάνης) και μουσικές (Φελιζόλ), με την Αθήνα να πρωταγωνιστεί βουβή και όμορφα φωτισμένη, υποστηρίζουν άψογα το κλίμα αγωνίας και απόγνωσης. Βέβαια υστερεί σε κάποια σημεία, όπως ας πούμε στο ρόλο της συζύγου του Στέλιου (Μαρία Ναυπλιώτου), η οποία βγαίνει υπερβολικά είρων και ψυχρή, όπως και σε κάποια επιτηδευμένα εστέτ πλάνα που βγάζουν λίγο την ταινία εκτός θέματος και κλίματος. Είναι, όμως, τόσο φροντισμένη στο σύνολό της και τόσο καλογυρισμένη που τα προσπερνάς χωρίς να σε ενοχλούν. Υπέροχη δουλειά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)