Sage femme (2017)


Ελληνικός τίτλος: Μικρά βήματα

Δραματική κομεντί της Memento, σε σκηνοθεσία Μαρτέν Προβόστ, με τις Κατρίν Ντενέβ, Κατρίν Φρο, Ολιβιε Γκουρμέ, Κενταίν Ντολμαίρ. 

Η Κλαιρ είναι μια μεσήλικη μαία, αφοσιωμένη στη δουλειά της, χωρίς πολλές κοινωνικές συναναστροφές και πολύ μαζεμένη στην καθημερινότητά της. Μια μέρα, δέχεται ένα τηλεφώνημα από την Μπεατρίς, μια παλιά ερωμένη του νεκρού πλέον πατέρα της, η οποία της ζητά να συναντηθούν και να μιλήσουν. 

Είναι μεγάλη ευτυχία να βλέπεις στην ίδια οθόνη τις δύο μεγάλες κυρίες Κατερίνες της γαλλικής σκηνής, την Ντενέβ και την Φρο, σε μια ταινία γλυκόπικρη και ουσιαστική. Με τον πρωτότυπο τίτλο να κάνει ουσιαστικά λογοπαίγνιο με το επάγγελμα και τον χαρακτήρα της Κλαιρ (sage femme σημαίνει φρόνιμη, συνετή γυναίκα, ενώ με παύλα σημαίνει μαία), η ιστορία αφηγείται ουσιαστικά τη ζωή αυτής της συνετής μαίας, μιας γυναίκας που "αυτολογοκρίνεται" στις απολαύσεις της, αυστηρής με τους άλλους αλλά και με τον ίδιο της τον εαυτό, Μονάχη για πολλά χρόνια, με μόνη της ουσιαστική παρηγοριά τη δουλειά της και τον γιο της που σπουδάζει ιατρική, έχει ξαφνικά να αντιμετωπίσει τη θύελλα που ονομάζεται Μπεατρίς. Στον αντίποδα της δικής της ύπαρξης, εκείνη είναι παντελώς ανεύθυνη, βυθισμένη στις απολαύσεις και την άνετη ζωή, χαρτόμουτρο αλλά και πιθανώς ετοιμοθάνατη, καθώς διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο. 

Έχοντας πολλά να λύσουν μεταξύ τους, αλλά και πολλές εκκρεμότητες η κάθε μία με το δικό της παρελθόν, αναγκάζονται να συνυπάρξουν και να διδάξουν η μία την άλλη από τα λάθη τους. Ταινία για τη συγχώρεση αλλά και την πίστη στις αξίες που μας καθορίζουν, αυτά τα "Μικρά βήματα" είναι μια μικρή, χειροποίητη ταινία με καρδιά, χωρίς φλυαρίες αλλά και χωρίς αυτή τη μεγάλη σκηνή που θα την καθόριζε. Εξαιρετικές και οι δύο πρωταγωνίστριες, όπως και ο Ολιβιέ Γκουρμέ, που χωρίς να έχει τον σπουδαίο ρόλο, κατορθώνει και δίνει υπόσταση στον χαρακτήρα του, με αυτό το βλέμμα και το χαμόγελο που μοιάζουν με τεράστια αγκαλιά. Μελωδικότατη και η μουσική του Γκρεγκουάρ Ετζέλ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)