Niagara (1953)


Ελληνικός τίτλος: Νιαγάρας

Δραματικό θρίλερ της Fox, σε σκηνοθεσία Χένρυ Χάθαγουέη, με τους Μαίριλυν Μονρόε, Τζόζεφ Κότεν, Τζην Πήτερς, Μαξ Σόουγουώλτερ. 

Ένα παντρεμένο ζευγάρι πηγαίνει στους καταρράκτες του Νιαγάρα για το καθυστερημένο τους γαμήλιο ταξίδι. Εκεί γνωρίζονται τυχαία με ένα άλλο αντρόγυνο, η σχέση του οποίου είναι βαθύτατα διαταραγμένη και οι τραγικές εξελίξεις δεν αργούν να προκύψουν. 

Από τις πιο ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές ταινίες της Μαίριλυν Μονρόε, μακριά από το ύφος των μιούζικαλ και των κομεντί, ο Νιαγάρας έχει όλα τα συστατικά ενός καλοστημένου θρίλερ, με μια φαμ φατάλ ηρωίδα στις παρυφές του νουάρ. Γυρισμένη σε εκτυφλωτικό τεχνικολόρ και με εντυπωσιακά πλάνα φυσικής ομορφιάς. η ταινία είναι γεμάτη ανατροπές και σε κρατά στην τσίτα μέχρι την τελευταία της εικόνα. Απίστευτα όμορφη η Μαίριλυν, είναι πιστευτή στο ρόλο της αδίστακτης γυναίκας που αποζητά την ευτυχία και την ελευθερία με κάθε τίμημα, την ίδια στιγμή που το σενάριο δίνει τον πρώτο λόγο και στην έτερη πρωταγωνίστρια, την Τζην Πήτερς, καθιστώντας την ταινία γυναικεία υπόθεση -γεγονός όχι σύνηθες για την εποχή. Αν εξαιρέσεις τις κάπως ντεμοντέ και φωναχτές ερμηνείες-σήμα κατατεθέν των χρόνων εκείνων, ο Νιαγάρας στέκει αλώβητος στον χρόνο και εντυπωσιάζει. Πανέξυπνο σεναριακά  το εύρημα με το τραγούδι "Kiss" που έγραψαν ειδικά για την ταινία οι Λάιονελ Νιούμαν και Χεβεν Γκιλέσπι, το οποίο αποκτά αναπόσπαστη θέση στην εξέλιξη της ιστορίας. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)