Απόντες (1996)


Δραματική κομεντί του Νίκου Γραμματικού, με τους Νίκο Γεωργάκη, Γιώργο Ευγενικό, Βαγγέλη Μουρίκη, Αιμίλιο Χειλάκη, Τάσο Νούσια, Κωνσταντίνο Σταρίδα, Αντώνη Αντωνίου, Μηνά Χατζησάββα, Άρτο Απαρτιάν. 

Έξι φίλοι, επτά χρόνια, ένα νησί. Μαζί από το σχολείο στη Σαλαμίνα, έξι αγόρια μεγαλώνουν παρέα, ενωμένοι σαν γροθιά, φαινομενικά, μέχρι που η ζωή τούς πάει αλλού. 

Ενδιαφέρουσα, ανάλαφρη και προσεγμένη σπουδή επάνω στην αντρική φιλία και στις σχέσεις που θα θέλαμε να κρατήσουν μια ζωή, οι Απόντες  είναι μια φιλότιμη, ρεαλιστική ταινία με ένα δροσερό και σωστά καθοδηγημένο καστ. Με κάθε έναν από τους ήρωες να στέκει ως ολοκληρωμένος χαρακτήρας, αλλά και χωρίς να αποφεύγει εν μέρει τις υπερβολές, η ταινία αφηγείται επτά χρόνια από τη ζωή αυτών των ανδρών, με φόντο πάντοτε τον τόπο που μεγάλωσαν. Ο κάθε χρόνος που περνάει κάνει τη Σαλαμίνα όλο και πιο θαμπή σε σχέση με την καθημερινότητά τους και ταυτόχρονα πιο χαλαρή τη μεταξύ τους σχέση, ενώ την ίδια στιγμή η ταινία αφηγείται παράλληλα και την ιστορία μιας ολόκληρης χώρας και όλων όσα αλλοτρίωσαν τις αρχές και την ηθική της, μέχρι που τίποτα πια δεν μένει το ίδιο. 

Συμπαθέστατες ερμηνείες από όλους τους συντελεστές, σχετικά γρήγοροι ρυθμοί και μια φρεσκάδα στη σκηνοθεσία θα σας κάνουν καλή συντροφιά, παρά την αίσθηση επαναληψιμότητας που θα αντιμετωπίσετε σε ορισμένες σκηνές. Κάποιες αντιδράσεις ενδεχομένως και να μην δικαιολογούνται, κάποιες άλλες ίσως να τις βρείτε βεβιασμένες, στο σύνολό της, όμως, η ταινία δεν προδίδει τις προθέσεις της και παρά το στενάχωρο φινάλε της, έχει μια νότα αισιοδοξίας για τα χρόνια που θά 'ρθουν, καθώς η ζωή συνεχίζεται (και επαναλαμβάνεται).

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)