The mummy (2017) (3D)


Ελληνικός τίτλος: Η μούμια

Περιπέτεια φαντασίας της Universal, σε σκηνοθεσία Άλεξ Κέρτζμαν, με τους Τομ Κρουζ, Ράσσελ Κρόου, Άνναμπελ Γουώλλις, Σοφία Μπουτέλλα, Τζέηκ Τζόνσον. 

Ο Νικ Μόρτον είναι στρατιώτης των αμερικανικών δυνάμεων που μαζί με τον φίλο του και συνάδελφό του Κρις Βέιλ δρουν και ως λαθρέμποροι των αρχαιοτήτων που βρίσκουν κατά τη διάρκεια των αποστολών τους. Σε μια επιδρομή στο Ιράκ, ανακαλύπτουν τυχαία τον τάφο της αιγύπτιας πριγκίπισσας Αμανέτ, η οποία είχε κάνει συμφωνία με σκοτεινές θεότητες για να αποκτήσει αθανασία και απόλυτη εξουσία. Χωρίς να γνωρίζουν τι έχουν να αντιμετωπίσουν, την ξυπνούν κατά λάθος και αυτή σκορπίζει τον όλεθρο. 

Πρεμιέρα για τη νέα σειρά ταινιών με τον γενικό τίτλο Dark Universe, αποτελεί η Μούμια, καθώς η Universal κάνει βουτιά στο παρελθόν της και αναβιώνει όλα τα μυθικά τέρατα των ταινιών που είχε γυρίσει στα χρόνια του '30 και του '40. Πρόκειται ουσιαστικά για φιλόδοξο project που θέλει να σταθεί επάξια απέναντι στα κινηματογραφικά υπερηρωικά σύμπαντα της Marvel και της DC, καθώς οι ταινίες της σειράς αυτής θα είναι αλληλένδετες κατά κάποιον τρόπο μεταξύ τους, όπως είναι εμφανές από την παρουσία του Δόκτωρ Τζέκυλ στη Μούμια. Β movies στην εποχή τους, παρά την ιστορική τους αξία, οι ταινίες με τέρατα της Universal άφησαν το δικό τους στίγμα στη μεγάλη οθόνη. Αντίστοιχα, λοιπόν, η Μούμια του 2017 φαντάζει ως ένα ακριβό B movie και ως τέτοιο είναι συμπαθές. Χωρίς να έχει καμία απολύτως σεναριακή σχέση -πέραν της ευρύτερης κεντρικής ιδέας- με την ταινία του 1999, αλλά ούτε με αυτήν του 1932 (οπότε είναι και λάθος να μιλάμε για remake), είναι ένα διασκεδαστικό fantasy-horror φιλμ σαν αυτά που έχουμε δει κατά δεκάδες στη ζωή μας, χωρίς τότε να μας απασχολούν οι χαρακτήρες ή οι ερμηνείες των ηθοποιών. Οπότε προς τι ο κλαυθμός και ο οδυρμός και οι τόνοι αναλύσεων επί αναλύσεων για τη συγκεκριμένη ταινία; 

Ενδεχομένως να φταίει το ότι έχουμε δει πολύ καλύτερες τα τελευταία χρόνια ή ότι οι προσδοκίες μας ήταν μεγαλύτερες, παρ' όλα αυτά τίποτα από τα παραπάνω δεν καθιστά τη Μούμια μια κακή ταινία. Αν κάτι έχεις να της προσάψεις αντικειμενικά (σε σχέση με αυτό που βλέπεις και όχι με αυτό που περίμενες να δεις), είναι πως πρόκειται για μια αμήχανη ταινία. Είναι ηλίου φαεινότερο πως οι δημιουργοί της στέκουν αναποφάσιστοι ως προς το ύφος της και δεν ξέρουν αν θέλουν να βγάλουν μια σκοτεινή, τρομακτική ταινία ή μια πιο ανάλαφρη ψυχαγωγική περιπέτεια για όλη την οικογένεια. Αν ήθελαν το πρώτο, τότε δεν θα έπρεπε με τίποτα να υπήρχε ο χαρακτήρας του φίλου του Τομ Κρουζ, τον οποίο ενσαρκώνει ως comedy relief ο Τζέηκ Τζόνσον που επαναλαμβάνει τον ρόλο του από την κωμική σειρά New Girl. Αν την ήθελαν πιο ανάλαφρη, τότε θα έπρεπε η ιστορία να είχε περισσότερο (μαύρο) χιούμορ και μια διαφορετική αντιμετώπιση. Την ίδια στιγμή, και στο πλαίσιο πάντοτε αυτής της αμηχανίας. η ταινία καίει και τον χαρακτήρα του Δόκτωρ Τζέκυλ και κυρίως του Μίστερ Χάυντ, τον οποίο εμφανίζει πάρα πολύ γρήγορα μειώνοντας το στοιχείο της έκπληξης. Αντίστοιχα, άκομψη βρήκα επίσης την εξιστόρηση του παρελθόντος της πριγκίπισσας Αμανέτ στην αρχή της ταινίας, εφόσον το σενάριο είναι ξεκάθαρο σε πιο σημείο την είχε υπολογίσει αρχικά. Η αμηχανία που λέγαμε. Το μόνο κακό που κάνει η ταινία στον ίδιο της τον εαυτό αλλά και στο ευρύτερο project του Σκοτεινού Σύμπαντος, είναι πως ως πρεμιέρα του δεν σε συναρπάζει για κάτι καινούργιο, άρα ίσως στερεί σε δυναμική τις επόμενες.. Κατά τα άλλα, μια χαρά περνάς όσο τη βλέπεις και μετά συνεχίζεις το βράδυ σου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)