Feud: Betty and Joan (2017)


Δραματική σειρά του FX, δημιουργία των Ράυαν Μέρφυ, Τζάφφε Κοέν και Μάικλ Ζαμ, με τους Τζέσσικα Λανγκ, Σούζαν Σαράντον, Τζούντυ Ντέηβις, Τζάκι Χόφμαν, Άλφρεντ Μολίνα, Στάνλεϋ Τούτσι, Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς, Κάθυ Μπέητς. 

Η συνάντηση, η συνεργασία και η μετέπειτα σχέση της Τζόαν Κρώφορντ και της Μπέτυ Ντέηβις, με αφορμή τα γυρίσματα της εμβληματικής ταινίας "Τι απέγινε η Μπέιμπυ Τζέην;", μετουσιώνονται στη μακράν καλύτερη τηλεοπτική σειρά του 2017 και μια από τις καλύτερες που έχει βγάλει η παγκόσμια τηλεόραση στην ιστορία της. Με την υπογραφή του Ράυαν Μέρφυ στην παραγωγή, συνδημιουργού δύο ακόμη showcase σειρών, του American Horror Story και American Crime Story, το Feud (διαμάχη, φέουδο) αποτελεί το επόμενο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση με τον πρώτο του κύκλο να ευτυχεί από κάθε άποψη. 

Κατ' αρχήν το ίδιο του το θέμα, βαθιά κινηματογραφικό αλλά και γεμάτο ίντριγκα, μίση και πάθη, όπως ακριβώς ήταν η βιομηχανία του Χόλυγουντ στα μυθικά χρόνια του '50. Συνδυάζοντας τη σινεφίλ του ματιά με τις πληροφορίες και τα παραλειπόμενα πίσω από τις κάμερες στήνει μια ιστορία που ενδιαφέρει τους πάντες, είτε γνωρίζουν τα γεγονότα και τις καταστάσεις είτε όχι. Προσέξτε, όμως: δεν γίνεται ποτέ κίτρινο και ανθρωποφαγικό, αφού παρά τις αδυναμίες και τις σκοτεινές πληροφορίες που δίνει για τις δύο μυθικές πρωταγωνίστριες, δεν παύει ποτέ να τις αντιμετωπίζει με αγάπη και αξεπέραστο σεβασμό. Μέσα στα 10 του επεισόδια, το Feud αφηγείται όχι μόνο τα περιστατικά που σημάδεψαν τα γυρίσματα αυτής της θρυλικής ταινίας, αλλά ολόκληρη τη ζωή της Κρώφορντ και της Ντέηβις, αυτών των ιερών τεράτων της οθόνης. Και το κάνει περίτεχνα, χωρίς την ευκολία του φλας μπακ ή της αφήγησης. Αφήνεται απλά σε ένα καλοδουλεμένο στην κάθε του λεπτομέρεια σενάριο που σου δίνει ό,τι χρειάζεται να ξέρεις μέσα από τις λέξεις και τις φράσεις που ανταλλάσσουν με απόλυτη φυσικότητα οι πρωταγωνίστριες. 

Και τι πρωταγωνίστριες, Θεέ μου! Η Τζέσσικα Λανγκ, μία από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς όλων των εποχών εδώ ενδύεται τον ρόλο της Τζόαν Κρώφορντ και τον ασπάζεται με κάθε κίνηση, με κάθε λέξη, με τη φωνή, με το σώμα, με κάθε σύσπαση του προσώπου της. Και στον αντίποδα, η Σούζαν Σαράντον, κόκκινη θύελλα στον ρόλο της εκρηκτικής Μπέτυ Ντέηβις που χωρίς να της μοιάζει εμφανισιακά, ΕΙΝΑΙ η Τζούντυ Ντέηβις. Στα πάντα της. Εξαιρετικές φιγούρες και υποδειγματικοί β' ρόλοι η Τζάκι Χόφμαν στον ρόλο της Μαμασίτα, της υπηρέτριας της Κρώφορντ με ρόλο-κλειδί στην εξιστόρηση των γεγονότων, καθώς μέσω αυτής μαθαίνεις και αντιλαμβάνεσαι για τον χαρακτήρα της Τζέσσικα Λανγκ, αλλά και η Τζούντυ Ντέηβις στον ρόλο της κοσμικογράφου και λιβελογράφου Χέντα Χόππερ, της οποίας η στήλη στην εφημερίδα έχτιζε και κατέστρεφε καριέρες. Εξαιρετικοί και οι δύο βασικοί άντρες πρωταγωνιστές, ο Στάνλεϋ Τούτσι στον ρόλο του Τζακ Γουώρνερ (ενός εκ των brothers της Warner Bros.) και ο Άλφρεντ Μολίνα που υποδύεται τον ταλαίπωρο σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ώλντριτς που πάλεψε με νύχια και με δόντια για να γυρίσει την "Μπέιμπυ Τζέην" και να δαμάσει τα δύο τέρατα που λυσσομανούσαν στο πλατώ. Επίσης ευρηματική η χρήση της Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς (στον ρόλο της Ολίβια ντε Χάβιλαντ) και της Κάθυ Μπέητς (στον ρόλο της Τζόαν Μπλοντέλ) που με αφορμή μια μεταγενέστερη συνέντευξη καλύπτουν τα χρονικά άλματα της ιστορίας. 

Προφανώς και ο μεγάλος πρωταγωνιστής της σειράς είναι το σενάριο, καθώς αυτό είναι που δίνει και γεννά τους ρόλους και επιτρέπει σε όλο το επιτελείο να μεγαλουργεί. Εξαιρετική η αναπαράσταση της εποχής, με λαμπερό και "ψεύτικο" χρώμα ύφους τεχνικολόρ, περίτεχνη η δημιουργία των επίπλαστων πλάνων αρχείου και άρτια προσαρμοσμένη στις ανάγκες κάθε σκηνής η μουσική του Μακ Κουέηλ. Από τη σεκάνς των τίτλων μέχρι το τελευταίο της δευτερόλεπτο (το φινάλε ξεπερνά κάθε όριο έμπνευσης, ιδιοφυίας και συγκίνησης), το Feud είναι μια τηλεοπτική σειρά με κινηματογραφικό θέμα και την ίδια στιγμή μια κινηματογραφική δουλειά που γυρίστηκε για την τηλεόραση. Σπουδαίο!

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)