Angel heart (1987)


Ελληνικός τίτλος: Δαιμονισμένος Άγγελος

Θρίλερ της TriStar, σε σκηνοθεσία Άλαν Πάρκερ, με τους Μίκυ Ρουρκ, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Λίζα Μπονέ, Σαρλότ Ράμπλινγκ. 

Νέα Υόρκη, μέσα της δεκαετίας του '50. Ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Χάρρυ Έηντζελ προσλαμβάνεται για λογαριασμό ενός εκκεντρικού επιχειρηματία, του Λούι Σάυφερ, με σκοπό να ανακαλύψει τα ίχνη ενός διάσημου κάποτε τραγουδιστή, του Τζώννυ Φέιβοριτ. Μολονότι οι πιο πρόσφατες ενδείξεις τον τοποθετούσαν σε κωματώδη κατάσταση σε ένα νοσοκομείο, στην πραγματικότητα αγνοείται εδώ και 12 ολόκληρα χρόνια. Την ίδια στιγμή, όσοι φαίνονται να γνωρίζουν κάτι για το παρελθόν του δολοφονούνται με φριχτό τρόπο. 

Συμβαίνει κάτι παράξενο με αυτή την ταινία. Άπαξ και τη δεις, καταγράφεται στο υποσυνείδητο με έναν μαγικό τρόπο, οπότε όσα χρόνια κι αν περάσουν και μολονότι θεωρείς πως την έχεις ξεχάσει, αρκούν τα πρώτα λεπτά, για να επανέλθει ολοζώντανη, με κάθε ανατριχιαστική λεπτομέρεια και να σε στοιχειώσει. Οι πρώτες εικόνες, εξαιρετικά κινηματογραφημένες από τον Μάικλ Σέρεζιν, οι πρώτες νότες της μουσικής του Τρέβορ Χάουαρντ με αυτό το δαιμονισμένο σαξόφωνο που σου χαράσσει την ψυχή κι εκείνο το άτσαλο περπάτημα της κακοντυμένης φιγούρας του Μίκυ Ρουρκ είναι αρκετά για να ξεκλειδώσουν μνήμες, στιγμές, λέξεις και όλη τη φρίκη του κινδύνου που ελοχεύει. Είναι συγκλονιστική η ταινία, κι ας έχουν περάσει 30 χρόνια από την πρώτη της προβολή. Χωρίς να έχει γεράσει ούτε μια μέρα, αυτός ο εδώ ο Άγγελος είναι υπόδειγμα ταινίας θρίλερ, με ένα σενάριο που οδηγεί στοιχείο-στοιχείο, βήμα-βήμα, φόνο-φόνο στην τραγική κορύφωση (ή κατάβαση, αν προτιμάτε). 

Με τον ίδιο τον Άλαν Πάρκερ να διασκευάζει το βιβλίο του Γουίλλιαμ Γιόρτσμπεργκ, η ταινία πλάθει ένα αντισυμβατικό νουάρ κινηματογραφικό σύμπαν, βέβηλο, άγριο, κολασμένο και την ίδια στιγμή με ικανές δόσεις χιούμορ που συντελούν στην αληθοφάνεια του εγχειρήματος. Στις μεγάλες του δόξες τότε ο Μίκυ Ρουρκ πλάθει έναν ρόλο που κατέχει την θέση του στην ιστορία του σινεμά, την ίδια στιγμή που ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, μειλίχιος και χαμογελαστός, δίνει μία από τις πλέον απειλητικές ερμηνείες του. Πανέμορφη η Λίζα Μπονέ (χάθηκε δυστυχώς στη συνέχεια), ισορροπεί την ιστορία ανάμεσα στη Γη και στα σκοτάδια των θρησκευτικών προκαταλήψεων, ενώ ο διάκοσμος και η απεικόνιση της εποχής συνιστούν στο αποπνικτικό κλίμα της ταινίας που ασφυκτιά στη ζέστη και στην υγρασία του αμερικανικού νότου. Και είναι και η κραυγή "I know who I am" που δίνει την τελική μαχαιριά. Αξεπέραστο.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις σειρών και κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τα θρίλερ και το μυστήριο, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)