La fin du jour (1939) (A/M)


Ελληνικός τίτλος: Το λυκόφως της δόξης

Δραματική κομεντί της Filmsonor, σε σκηνοθεσία Ζυλιέν Ντυβιβιέ, με τους Βικτώρ Φρανσέν, Μισέλ Σιμόν, Λουί Ζουβέ, Μαντλέν Οζεραί, Αλεξάντρ Αρκιγέρ, Αρτύρ Ντεβέρ. 

Γερασμένοι και πάμφτωχοι ηθοποιοί αναπολούν τις ένδοξες ημέρες τους, στη σκηνή και στο κρεβάτι, σε έναν κρατικό οίκο ευγηρίας για ανθρώπους του θεάτρου. Παλιοί έρωτες και ξεχασμένες κατακτήσεις, ένδοξες ημέρες με εκκωφαντικά χειροκροτήματα, απραγματοποίητα όνειρα, έριδες για έναν ρόλο ή για μια γυναίκα αναβιώνουν μέσα στους τέσσερις τοίχους του γηροκομείου, με τη Γαλλία να αντιμετωπίζει οικονομικές δυσχέρειες και τη σκιά του Β' Παγκοσμίου να σημαίνει το τέλος μιας εποχής φαινομενικής αθωότητας. 

Εξαιρετικό ensemble δράμα, με ένα αντίστοιχα εξαιρετικό σενάριο που υπογράφει ο ίδιος ο σκηνοθέτης με την αρωγή του Κρις Σπάακ στους διαλόγους. Στιβαρές ερμηνείες, ουδόλως παρωχημένες, ειλικρινείς χαρακτήρες και ένα υπόγειο χιούμορ απογειώνουν την ταινία που ξεχειλίζει από ανθρωπιά και πόνο. Η σκηνή που ο επί χρόνια αντικαταστάτης ηθοποιός είναι πλέον έτοιμος να ανέβει στη σκηνή για να ερμηνεύσει τον ρόλο που δεν έπαιξε ποτέ είναι κορυφαία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Fourmi (2019)

Ο Θόδωρος και το δίκανο (1962) (Α/Μ)