La belle équipe (1936) (A/M)


Ελληνικός τίτλος: Ο πόθος της αμαρτίας

Δραματική κομεντί της Ciné-Arys, σε σκηνοθεσία Ζυλιέν Ντυβιβιέ, με τους Ζαν Γκαμπέν, Σαρλ Βανέλ, Ρεϋμόν Αιμός, Βιβιάν Ρομάνς, Ρευμόν Κορντύ, Σαρλ Γκρανβάλ, Μαρσέλ Ζενιά, Μισλίν Σερέλ, Ζακ Μπωμέ, Σαρπέν. 

Πέντε πάμφτωχοι, άνεργοι φίλοι κερδίζουν 100.000 φράγκα στο λαχείο. Αντί να τα μοιράσουν, αποφασίζουν να τα επενδύσουν από κοινού και να ανοίξουν μια ταβέρνα στα περίχωρα του Παρισιού. Τα εμπόδια, όμως, δεν αργούν να βάλουν τροχοπέδη στα όνειρά τους. 

Με κάθε ταινία του που βλέπω, τόσο πιο πολύ ο σκηνοθέτης Ζυλιέν Ντυβιβιέ αναδεικνύεται στα μάτια μου σε μεγάλο μάστορα των φιλμ συνόλου. Καθοδηγώντας εξαιρετικά τους ηθοποιούς του επιτυγχάνει να αναδείξει τον κάθε ρόλο ξεχωριστά και ταυτόχρονα όλους σε πρωταγωνιστές. Το καλογραμμένο σενάριο που υπογράφει ο ίδιος σε συνεργασία με τον Σαρλ Σπάακ χαρακτηρίζεται από έναν εξαίρετο ρεαλισμό, γρήγορη ροή, έξυπνο χιούμορ, αλλά και τραγικότητα, οδηγώντας την ταινία στη δραματική της κορύφωση. Λογοκριμένη στην εποχή της, καθώς θεωρήθηκε ότι προωθούσε κομμουνιστικές ιδέες (η έννοια της κοινοκτημοσύνης και της από κοινού διαχείρισης της περιουσίας των ηρώων) αλλά και προκλητικό περιεχόμενο, έτυχε μειωμένης αποδοχής από το κοινό. Ο παραγωγός είχε ζητήσει τότε από τον σκηνοθέτη να αλλάξει το φινάλε για να γίνει πιο εύπεπτο και τελικά η ταινία προβλήθηκε αρχικά με αλλοιωμένο το τέλος της. Χρειάστηκαν να περάσουν 80 ολόκληρα χρόνια ώστε η αρχική εκδοχή να προστεθεί και πάλι στο φιλμ το οποίο αναπαλαιώθηκε από την Pathé. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)

Fourmi (2019)

Ο Θόδωρος και το δίκανο (1962) (Α/Μ)