L'enquête (2014)


Ελληνικός τίτλος: Υπόθεση διαφθοράς

Δραματική ταινία της Nord-Ouest, σε σκηνοθεσία Βενσάν Γκαρένκ, με τους Ζιλ Λελούς, Σαρλ Μπερλίνγκ, Λωράν Καπελούτο, Φλωράνς Λουαρέ Κάιγ, Γκρεγκουάρ Μπονέ. 

Δραματοποιημένη αφήγηση των γεγονότων που ακολούθησαν ύστερα από την αποκάλυψη του γάλλου δημοσιογράφου Ντενί Ρομπέρ γύρω από τις μεθόδους της Clearstream, μιας εταιρείας διατραπεζικών συναλλαγών που πίσω από τη νόμιμη λειτουργία της εφέρετο να κάλυπτε τη διακίνηση τεράστιων ποσών μαύρου χρήματος με σημαντικούς αποστολείς και αποδέκτες. 

Ταινία δημοσιογραφικής καταγγελίας και αποκαλύψεων, η "Υπόθεση διαφθοράς", βασιζόμενη στα βιβλία και τις αποκαλύψεις του ίδιου του Ντενί Ρομπέρ, του οποίου την ιστορία παρακολουθούμε, αποκαλύπτει έναν άγνωστο κόσμο με ύποπτες δοσοληψίες, βυθισμένο στην εξαπάτηση και την παγκόσμια συγκάλυψη -κάτι σαν τη λίστα Λαγκάρντ, για να καταλάβετε, αλλά με εμπλεκόμενους κράτη, μυστικές υπηρεσίες, τράπεζες, πολιτικούς, επενδυτικούς οίκους καθώς και οίκους αξιολόγησης, μέχρι και τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ένας μυστικός κόσμος που καθορίζει εν πολλοίς την τύχη του πλανήτη και ο οποίος θα μπορούσε να εξηγήσει σε όποιον θέλει και μπορεί να διαβάσει ανάμεσα στις γραμμές, πολλά από τα γεγονότα των τελευταίων ετών. Συγκλονίζουν πολλές φορές όσα ακούγονται στην ταινία, η οποία ως φιλμ καταγγελίας και αποκαλύψεων, γίνεται συναρπαστική. Δεν μπορείς να μην αναρωτηθείς, όμως, αν η δυναμική της φαντάζει η ίδια σε όποιον γνωρίζει τα γεγονότα. Με άλλα λόγια, μολονότι με ταχύτητα, νεύρο και σωστούς ρυθμούς καταπιάνεται επιτυχώς με τα θέματα που θέλει να αναδείξει, δεν κατορθώνει να αποκτήσει από μόνη της ουσιαστικό κινηματογραφικό υπόβαθρο, αρκούμενη στο είδος του δημοσιογραφικού "θρίλερ". Αντίστοιχα, και οι χαρακτήρες δεν αποκτούν περαιτέρω υπόσταση, αφού απλά αναπαριστούν (με σοβαρότητα και σωστή καθοδήγηση, ομολογουμένως) τους αληθινούς πρωταγωνιστές της εποχής, με ύφος που δεν ξεπερνά τα όρια μιας καλογυρισμένης δραματικής αναπαράστασης. 

Βέβαια, ο Ζελ Λελούς τα καταφέρνει μια χαρά (μόνος ουσιαστικός πρωταγωνιστής στην ταινία) να σε κάνει να ενδιαφερθείς τόσο για τον ίδιο όσο και για την ιστορία του, με παρουσία που κυριαρχεί στην οθόνη και έναν δυναμισμό που πηγάζει από μέσα του. Ταυτόχρονα, η ταχύτηταστο γύρισμα, το κοφτό μοντάζ και η δυναμική μουσική υποστηρίζουν το εγχείρημα και σε βάζουν στο παιχνίδι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)