Ο Ηλίας του 16ου (1959) (Α/Μ)


Κωμωδία της Finos, σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου, με τους Κώστα Χατζηχρήστο, Μαρίκα Κρεββατά, Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Κυβέλη Θεοχάρη, Γιώργο Γαβριηλίδη, Αλίκη Γεωργούλη, Σταύρο Ξενίδη, Λαυρέντη Διανέλλο, Αλέκο Τζαννετάκο, Θανάση Βέγγο, Ζωή Φυτούση. 

Τρεις μπατίρηδες φίλοι αποφασίζουν να μπουκάρουν στο σπίτι τού αφεντικού τού ενός, τοκογλύφου στο επάγγελμα, αφού ο υπάλληλός του ξέρει πού φυλάει τα λεφτά και τα κοσμήματα που κρατάει για ενέχυρο. Μια σειρά από διαβολικές συμπτώσεις, όμως, καθώς και μια καθώς πρέπει, αριστοκρατική οικογένεια από χαρτοπαίχτες, μπλέκουν σε απίστευτο βαθμό την υπόθεση.

Ντελιριακή κωμωδία, με ασύλληπτους ρυθμούς και ευρηματική γραφή, βασισμένη στο ομότιτλο θεατρικό των Σακελλάριου/Γιαννακόπουλου, με υπέροχο καστ, εξαιρετικές ατάκες και τον Κώστα Χατζηχρήστο ενδεχομένως στον καλύτερο ρόλο της καριέρας του. "Δεν σε ξέρω, δεν με ξέρεις. Υποφέρω κι υποφέρεις" στο αστυνομικό τμήμα, ενώ εξ ίσου ανθολογίας είναι η σκηνή στο σπίτι των χαρτοπαιχτών με τη Μαρίκα Κρεββατά, εκτός εαυτού, να παραδίδει μαθήματα κωμίκας.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)