Christine (1983)




Ελληνικός τίτλος: Κριστίν

Ταινία τρόμου της Columbia, σε σκηνοθεσία Τζων Κάρπεντερ, με τους Κηθ Γκόρντον, Τζων Στόκγουελ, Αλεξάντρα Πωλ, Ρόμπερτ Πρόσκυ, Χάρρυ Ντην Στάντον. 

Ο Άρνι, ένας καταπιεσμένος τόσο από το σπίτι του όσο και από τους νταήδες συμμαθητές του έφηβος, πέφτει τυχαία επάνω σε μια σχεδόν διαλυμένη Πλύμουθ του 1957, την οποία έχει προς πώληση ο αδελφός του παλιού ιδιοκτήτη της. Παρά τις συμβουλές του κολλητού του που θεωρεί πως το αμάξι είναι πεταμένα λεφτά, αλλά και τις έντονες αντιδράσεις των δικών του, ο Άρνι την αγοράζει και βάζει στόχο της ζωής του να την επαναφέρει στην αρχική της λάμψη. Αυτό που κανείς δεν ξέρει είναι πως η Πλύμουθ (που έχει όνομα και λέγεται Κριστίν) είναι ζωντανή, γέννημα-θρέμμα του Κακού, και πως αυτή επέλεξε για νέο της ιδιοκτήτη τον Άρνι και όχι αυτός εκείνη. 

Είναι κάποιες ταινίες που τις τη στιγμή που τις βλέπεις, λίγα λεπτά μόλις αφότου αρχίσουν, καταλαβαίνεις πως πλάστηκαν για να αντέξουν στην αιωνιότητα. Ήμουν-δεν ήμουν 18 όταν έβλεπα την Κριστίν στο "Αττικόν", και μολονότι όλοι μας είχαμε πάει να δούμε μια καλή μεν αλλά απλή ταινία τρόμου, συνειδητοποιούσα πως κάτι σπουδαίο συνέβαινε. Και όπως αποδείχτηκε, δεν είχα καθόλου άδικο. Είδα ξανά την Κριστίν πολύ πρόσφατα και μάλιστα στο σινεμά, σε μια από τις μεταμεσονύχτιες προβολές του "Midnight Express" στην Ααβόρα, και αποδείχθηκε πως η ταινία αυτή όχι απλά επέζησε στον χρόνο, αλλά μοιάζει λες και γυρίστηκε σήμερα. Έχει ρυθμό, έχει σκηνοθετική ματιά και έχει ένα β' διαλογής καστ που όμως κάνει τη διαφορά. Και πέραν αυτών, έχει εμβληματικές σκηνές με τεράστια κινηματογραφική δύναμη, όπως την εναρκτήρια σεκάνς στην αλυσίδα παραγωγής της αυτοκινητοβιομηχανίας, και φυσικά τη σκηνή στο γκαράζ, όταν η Κριστίν, διαλυμένη από τα χέρια των βανδάλων, αρχίζει να αναγεννάται, μπροστά στα μάτια του Άρνι που της λέει "Δείξε μου!". Ανατριχίλα.

Μια από τις κορυφαίες στιγμές του σινεμά του φανταστικού, η ταινία του Κάρπεντερ έχει αποκτήσει επάξια κορυφαία θέση στην ιστορία με το κόκκινο χρώμα της και τις μουσικές της να μας στοιχειώνουν για πάντα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)