Φωνάζει ο κλέφτης (1965) (Α/Μ)


Κωμωδία της Finos, σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, με τους Ρένα Βλαχοπούλου, Ντίνο Ηλιόπουλο, Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Ανδρέα Ντούζο, Νινή Τζάνετ. 

Ο Τιμολέων, ένας εκνευριστικά έντιμος άνθρωπος, βρίσκει στον δρόμο το πορτοφόλι του διευθυντή ενός μεγάλου οργανισμού και αποφασίζει να του το παραδώσει σπίτι του. Εκεί συναντά τη γυναίκα του, η οποία κάνει ό,τι μπορεί για να του το αποσπάσει, καθώς γνωρίζει πως στο πορτοφόλι βρίσκεται ένα γράμμα που όλως τυχαίως θα αποκαλύψει την υπεξαίρεση που κάνει ο αδελφός της στον οργανισμό τον οποίο διευθύνει ο άντρας της. 

Ένα γρήγορο, έξυπνο και με καλογραμμένους διαλόγους θεατρικό έργο του Δημήτρη Ψαθά (με τη Μαίρη Αρώνη να κρατά τα ηνία του πρώτου ρόλου στην παράσταση), μεταφέρεται στο σινεμά με τη φροντίδα της Finos και τη σκηνοθετική ματιά του Γιάννη Δαλιανίδη, ο οποίος -με εξαίρεση τη Ρένα Βλαχοπούλου- κρατά τους ίδιους δύο βασικούς πρωταγωνιστές, που άλλωστε αποτελούσαν μέλη και του δικού του κινηματογραφικού "θιάσου" σε πολλές ταινίες. Ρεσιτάλ κωμικού τέμπο και αυτοσχεδιασμού από τον Ντίνο Ηλιόπουλο και τη Ρένα Βλαχοπούλου που κλέβουν ομολογουμένως τις εντυπώσεις και δίνουν αξία και ρυθμό σε μια "θεατρική" ως επί τω πλείστον κινηματογράφηση που δεν βγαίνει σχεδόν ποτέ από τους τέσσερις τοίχους του σκηνικού. Είναι όμως τόσο δυνατοί οι διάλογοι και τόσο αστείρευτο το χιούμορ των ερμηνειών που δεν σε ενδιαφέρει καθόλου το πού εκτυλίσσεται η δράση. Στα παραλειπόμενα της ταινίας, αξίζει να αναφέρουμε πως στους τίτλους της αναφέρεται ως σκηνοθέτης ο Ανδρέας Ανδρεαδάκης, ένας από τους μοντέρ της Εταιρείας, καθώς εκείνη τη χρονιά ο Δαλιανίδης είχε γυρίσει πολλές ταινίες και κρίθηκε σκόπιμο να μην υπογράψει ακόμα μία.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)