Le fils de Jean (2016)


Ελληνικός τίτλος: Οικογενειακός φίλος

Δραματική ταινία της Le Pacte, σε σκηνοθεσία Φιλίπ Λιορέ, με τους Πιερ Ντελαντοσάν, Γκαμπριέλ Αρκάν, Μαρί-Τερέζ Φορτέν, Κατρίν ντε Λεάν, Πιερ-Υβ Καρντινάλ, Πατρίκ Ιβόν. 

Η ήσυχη και ταχτοποιημένη ζωή του Ματιέ στο Παρίσι αναστατώνεται ξαφνικά από ένα τηλεφώνημα από τον Καναδά. Ένας άγνωστος του ζητά τη διεύθυνσή του για να του στείλει ένα δέμα εκ μέρους του βιολογικού του πατέρα που μόλις είχε πεθάνει. Ο Ματιέ, που ούτε τον είχε γνωρίσει ποτέ, ούτε ήξερε καν το όνομά του, αποφασίζει να ταξιδέψει στο Κεμπέκ, όχι μόνο για να παρευρεθεί στην κηδεία, αλλά και για να γνωρίσει τα δύο αδέλφια των οποίων την ύπαρξη μόλις έμαθε.

Απρόσμενα καλή ταινία, και μάλιστα μέσα στην ησυχία της και την απλότητά της. Χωρίς υπερβολές ή κραυγές κανενός είδους, αφηγείται την εξαιρετικά καλογραμμένη ιστορία του Ματιέ που ανακαλύπτει μέσα σε λίγα λεπτά την οικογένεια που δεν ήξερε πως είχε. Κενό ζωής η απουσία του πατέρα (και μαζί της η απουσία οποιασδήποτε γνώσης γι' αυτόν) που έρχεται τώρα να καλύψει το τραγικό γεγονός του θανάτου του που όμως αποτελεί και τη γέννησή του, κατά έναν παράξενο τρόπο, στη ζωή του. Ο παιδικός φίλος του πατέρα του που τον υποδέχεται στον Καναδά, τον εξορκίζει να μην μιλήσει στα αδέλφια του, που επίσης δεν γνωρίζουν για τον εξώγαμο γιο του πατέρα τους, καθώς κάτι τέτοιο θα αναστάτωνε εκ βάθρων την οικογένεια και τους δεσμούς της. Έτσι, ο Ματιέ, ο οποίος συστήνεται ως οικογενειακός φίλος, παραμένει βουβός παρατηρητής μιας ζωής που δεν έζησε ποτέ και μιας οικογένειας που δεν μπορεί να αποκτήσει. 

Ήπιο δράμα, χαμηλών τόνων αλλά υψηλής εσωτερικής έντασης, που στηρίζεται πρωτίστως στην ανθρώπινη σκηνοθετική ματιά του Φιλίπ Λιορέ (μας είχε δώσει το 2009 το επίσης πολύ καλό "Welcome") και τις καλοδουλεμένες ερμηνείες ενός καστ συνόλου, που επενδύουν στην ιστορία και εξελίσσουν την αφήγηση. Με ένα λεπτό χιούμορ κάποιες φορές (ιδίως σε ό,τι αφορά τους Γάλλους και τους Γαλλοκαναδούς), η ταινία προχωρά ορμητικά προς την κλιμάκωση και την ανατροπή αλλά και σε μια βαθιά συγκίνηση που σε βουρκώνει αβίαστα. Ταινία που σου ζεσταίνει την καρδούλα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)