Κατέστρεψα μια νύχτα τη ζωή μου (1951) (Α/Μ)



Δραματική ταινία της Νόβακ Φιλμς, σε σκηνοθεσία Μαυρίκιου Νόβακ, με τους Δάφνη Σκούρα, Θόδωρο Μορίδη, Ντίνο Δημόπουλο, Καίτη Πανάγου, Γιώργο Λουκάκη, Λέλα Κασιμάτη, Ηρώ Πάλλη. 

Μια ορφανή κοπέλα παντρεύεται έναν διακεκριμένο γιατρό που την ερωτεύεται όταν την πρωτοβλέπει να παραδίδει μαθήματα γαλλικών στα ανίψια του. Ο πρώτος καιρός κυλά όμορφα, με τον γιο τους να έρχεται για να ολοκληρώσει την ευτυχία τους. Ο αυστηρός χαρακτήρας του, όμως, αποδεικνύεται καταστροφικός για τον γάμο τους, όταν ένας παλιός αγαπημένος της γυναίκας του κάνει ξαφνικά την εμφάνισή του.

Πρόκειται για κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος "Μια μητέρα εξιλεώνεται" της Ιωάννας Μπουκουβάλα-Αναγνώστου, σε μια πολύ φροντισμένη παραγωγή, αρκετά κλαψιάρα, αλλά με αισθητική. Πιστή στον μελό χαρακτήρα της, η ταινία δεν γίνεται ποτέ σαχλή, μολονότι σήμερα φαντάζει υπερβολική από κάθε άποψη. Δηλώνει πάντως απερίφραστα το επίπεδο και το ύφος των ταινιών του '50, που παρ' ό,τι φτωχικές, απέπνεαν ευρωπαϊκό αέρα, προτού έρθει η μαζική παραγωγή της επόμενης δεκαετίας και καταστρέψει τα πάντα. Συμπαθέστατη η Δάφνη Σκούρα στον πρώτο ρόλο, πλάι στον αυστηρό Θόδωρο Μορίδη, αλλά αυτή που με εξέπληξε ήταν η ηθοποιός που κάνει τη Φωφώ, η οποία παίζει με μια μεγάλη κινηματογραφική άνεση, ενώ έχει την εμφάνιση μιας κινηματογραφικής σταρ του Χόλυγουντ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)