Το ΠΡΟ-ΠΟ και τα μπουζούκια (1968) (A/M)


Κωμωδία της εταιρείας 7η Τέχνη, σε σκηνοθεσία Στέλιου Τζάκσον και Νίκου Οικονόμου, με τους Σαπφώ Νοταρά, Νικήτα Πλατή, Ζέτα Αποστόλου, Γιάννη Μωραΐτη.

Η Σαπφώ ζει μια ήσυχη ζωή με τον σύζυγό της, έχοντας πάντα στον νου της πώς θα στηρίξει τον ακαμάτη τον ανιψιό της τον Τοτό που θέλει να γίνει σκηνοθέτης του κινηματογράφου. Όταν μαθαίνει τυχαία για το ΠΡΟ-ΠΟ, η Σαπφώ που νομίζει πως είναι λαχείο, μπαίνει σε ένα πρακτορείο και συμπληρώνει με τη βοήθεια του υπαλλήλου ένα δελτίο, το οποίο, μαντέψτε: Κερδίζει 4 εκατ. Δρχ. Η Σαπφώ ενθουσιασμένη, μετακομίζει με τον άντρα της και τον Τοτό σε μια πολυκατοικία και ανοίγει εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών ώστε να πραγματοποιήσει το όνειρο του ανιψιού της.

Για τα πρώτα δεκαπέντε περίπου λεπτά, την παρακολουθείς και σκέφτεσαι πως, εντάξει, πρόκειται περί μίας ακόμα τυπικής ελληνικής κωμωδίας. Όμως, όχι! Από τη στιγμή που η Σαπφώ κερδίζει τα 4 εκατομμύρια, η ταινία χάνει κάθε ίχνος κινηματογραφικής αξιοπρέπειας, ενώ λίγο αργότερα, με την είσοδο και της Ζέτας Αποστόλου στην ιστορία, της τελειώνει και το σενάριο. Οπότε, αρχίζουν τα τραγούδια και τα χορευτικά, όλοι μαζί φωνάζουν και το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας αχταρμάς χωρίς μέση και τέλος. Δύο πράγματα έχουν ενδιαφέρον στην ταινία αυτή: πρώτον, γίνεται άθελά της μάρτυρας όλων των τυχάρπαστων που είχαν μπει τότε στο ελληνικό σινεμά ως παραγωγοί, προωθώντας γνωστούς και φίλους ώστε να γίνουν όλοι παρέα διάσημοι, και δεύτερον, απόσπασμά της χρησιμοποιήθηκε κάποια χρόνια αργότερα σε διαφήμιση του ΠΡΟ-ΠΟ που κατέληγε με τη Σαπφώ Νοταρά (από την ταινία) να λέει: "Ώστε έτσι το ΠΡΟ-ΠΟ, πολλά εκατομμύρια!".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)