Πώς περνούν οι παντρεμένοι (1959) (Α/Μ)


Μουσική ηθογραφία του Νίκου Σαμπατάκου, σε σκηνοθεσία Στέλιου Τατασόπουλου, με τους Πέτρο Κυριακό, Νίτσα Τσαγανέα, Νίκο Ρίζο, Φραγκίσκο Μανέλλη, Καίτη Λαμπροπούλου, Νίκο Ξανθόπουλο, Δημήτρη Νικολαΐδη, Βέτα Προέδρου, Σούζη Παππά, Κρίστιαν Κάρτερ. 

Την ημέρα που ο Βρασίδας και η Ευλαμπία ετοιμάζονται να λογοδώσουν τη μικρή τους κόρη στον χασάπη της γειτονιάς, όλα φαίνεται να πηγαίνουν κατά διαόλου για την οικογένεια. Όχι μόνο οι άλλες δύο παντρεμένες κόρες τους ζητούν διαζύγιο από τους άντρες τους, αλλά και η αυταρχική μητέρα οδηγεί στα όριά του τον σύζυγό της, που τάσσεται υπέρ των γαμπρών του, αναγνωρίζοντας πόσο ατίθασες είναι οι κόρες του. Μέσα στη θύελλα από καυγάδες, παρασύρεται και η υπηρέτρια του σπιτικού που τσακώνεται στα όρια του χωρισμού με τον καλοκάγαθο σύζυγό της. 

Πρόκειται για μια εντελώς αμήχανη κινηματογραφική διασκευή της ομότιτλης οπερέτας του Νίκου Χατζηαποστόλου, που ανέβηκε το 1923. Οι οπερέτες είχαν αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για το ελληνικό σινεμά του '50, είτε διασκευασμένες σε πρόζα είτε μεταφερόμενες σχεδόν αυτούσιες στη μεγάλη οθόνη. Εδώ, ο Θόδωρος Τέμπος που υπογράφει το σενάριο, πάει να προσαρμόσει την ιστορία στη σύγχρονη εποχή, χρησιμοποιώντας τα χορωδιακά μέρη ως μουσική υπόκρουση που ακούγεται από το ραδιόφωνο (ok, τη λες και έξυπνη προσέγγιση), ενώ κάποια τραγούδια τα μεταφέρει αυτούσια μέσα στη ροή της ταινίας, υπό τη μορφή μιούζικαλ. Είναι όμως άτεχνος ο τρόπος με τον οποίο γίνονται όλα αυτά, με το σύνολο να παραπαίει ανάμεσα σε μια τυπική κωμωδία της εποχής (και μάλιστα, όχι από τις καλύτερες) και ένα μουσικό έργο που όμως δεν διατηρεί τις στοιχειώδεις ισορροπίες, με αποτέλεσμα όλα τα μουσικά νούμερα να δείχνουν ξένο σώμα. Στα συν της ταινίας, μια από τις λίγες εμφανίσεις της Νάντιας Κωνσταντοπούλου στο σινεμά, η οποία ερμηνεύει υπέροχα το τραγούδι της. Ο Νίκος Ξανθόπουλος κάνει εδώ τη δεύτερη εμφάνισή του στο σινεμά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)