Je compte sur vous (2015)


Ελληνικός τίτλος: Ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας

Αστυνομική ταινία σε σκηνοθεσία Πασκάλ Ελμπέ, με τους Βενσάν Ελμπάζ, Ζυλί Γκαγέ, Ζαμπού Μπρεϊτμάν, Λυντοβίκ, Νικόλ Καλφάν. 

Ο Ζιλμπέρ Περέζ μεγάλωσε μέσα στην απάτη. Ήταν αυτός που από μικρός ξελάσπωνε τη μαμά του από τα χρέη, ήταν αυτός που μεγαλύτερος τα έβγαζε πέρα στους δρόμους μαζί με τον αδελφό του, ήταν ο ίδιος που ξεγέλασε τον ίδιο του τον πεθερό, αποσπώντας του κάπου 90 χιλιάρικα για μια επένδυση που δεν έγινε ποτέ. Σήμερα, πλέον, μετά από άπειρες μετακομίσεις, ζει ως φυγάς από τη Γαλλία στο Ισραήλ, μαζί με τη γυναίκα του, τον έφηβο γιο του και τον μικρό του αδελφό. Με ψιλοαπατεωνιές ασχολείται πάλι, αλλά πιέζεται να βρει μια καθαρή δουλειά. Και το κάνει: για μια-δυο ημέρες τουλάχιστον, έως ότου μαθαίνει για μια συσκευή που αποκρύπτει την τοποθεσία από όπου καλεί ένας τηλεφωνικός αριθμός, κάνοντάς τον να φαίνεται πως βρίσκεται σε άλλη χώρα. Έτσι, το δαιμόνιο μυαλό του στήνει μια από τις μεγαλύτερες σύγχρονες απάτες: τηλεφωνεί ως Πρόεδρος σε τράπεζα ή ως πράκτωρ της αντιτρομοκρατικής και καθοδηγεί ανύποπτα στελέχη και υπαλλήλους να του δώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά, προφασιζόμενος κρατικές υποθέσεις υψίστης ασφαλείας. 

Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά που συνέβησαν μεταξύ 2005-2006, όταν ο Ζιλμπέρ Σικλί εμπνεύστηκε την "απάτη του διευθύνοντος συμβούλου". Προσποιούμενος τον Πρόεδρο μεγάλων οργανισμών, όπως των Γαλλικών Ταχυδρομείων, της Disneyland στο Παρίσι, των Γκαλερί Λαφαγιέτ ή του γαλλικού Χρυσού Οδηγού, ο Σικλί κατόρθωσε να αποσπάσει συνολικά κάπου €50 εκατ. Με τα ονόματα και τις ζωές των ηρώων αλλαγμένες, η ταινία αφηγείται μια τέτοια απίθανη ιστορία, ακροβατώντας -όχι πάντοτε επιτυχημένα- ανάμεσα στην αγωνία και το χιούμορ. Έχει όμως ένα μεγάλο ατού, παρά τις αδυναμίες της: τον πρωταγωνιστή της, Βενσάν Ελμπάζ, που παίζει με νεύρο και γοητεία τον βασικό ήρωα, κάνοντας την ταινία προσωπική του υπόθεση. Οπότε, εκεί που υστερεί σε κορύφωση και δραματική έξαρση, έχεις τον Ελμπάζ στον ρόλο του απατεώνα να κλέβει και τις εντυπώσεις, εκτός από τα Ευρώ. Πολύ καλή και η Ζαμπού Μπρεϊτμάν στον ρόλο της αστυνομικής επιθεωρητού Μορέτι, σε μια ερμηνεία προσγειωμένη και προσεγμένη σε εκφραστικότητα, παρά τη μικρή της διάρκεια. Την ένταση κρατά γερά το μοντάζ του Τεό Καρέρ, συνεπικουρούμενου από τον Στράτο Γαβριηλίδη, ενώ στην ατμόσφαιρα συνεισφέρει αποτελεσματικά η φωτογραφία του Ρομαίν Λακουρμπάς, που παίζει μεταξύ του θερμού, αισιόδοξου καφέ στα πλάνα του Τελ Αβίβ και του ψυχρού, συννεφιασμένου τοπίου στη Γαλλία. Παρακολουθείται ευχάριστα, χάρη στους γρήγορους ρυθμούς της.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)